Delen boek Izaan M. over Melchers verboden

De rechter in Zutphen heeft in kort geding bepaald dat delen van het boek Cocacabana, over de ontvoering van Claudia Melchers, in Nederland niet mogen worden gepubliceerd. Het gaat om bepaalde passages waarin teveel inbreuk wordt gemaakt op de privacy van de familie van de ontvoerde Mechers. Verder zijn er passages verboden waarin de suggestie ligt dat haar vader, de miljardair Hans Melchers (foto) uit Vorden, banden zou hebben met de drugshandelaren. Wat betreft de eerste passages is sprake van een afweging tussen de vrijheid van meningsuiting van de schrijver en ontvoerder Izaan Moenir Alam en de inbreuk op de privacy van de familie.

(foto Quote)

Het schrijven over de relaties van Melchers met drugshandel is verboden omdat ‘daar geen sprake van is’. Aldus de voorzieningenrechter, die op 14 maart een zitting over het boek heeft gehouden.

Claudia Melchers is in 2005 vanuit haar woning in Amsterdam ontvoerd en twee dagen vastgehouden, overigens zonder te zijn mishandeld.

Eind februari dit jaar kwam de ontvoerder Mounir Alam vrij en vertelde hij in het televisieprogramma Pauw en Witteman over zijn uit te brengen boek Cocacabana.

Via een Belgische uitgever zou het boek in een oplage van 30.000 exemplaren in Nederland worden verkocht.

De familie Melchers spande daarop een kort geding aan om het boek te verbieden.

Dat gaat de rechter dus te ver. Niet bekend is of het boek al is gedrukt. Izaan Mounir is vertrokken naar het buitenland.

Zie ook:

Izaan-boek: 30.000 exemplaren in België?

Is er wel een boek van Izaan Mounirlam?