Delen strafdossier Holleeder uitgelekt

Stukken uit ‘Vandros’, de actuele strafzaak tegen Willem Holleeder, zijn uitgelekt. Misdaadsite Vlinderscrime van Martin Kok heeft ze online geplaatst. Het Openbaar Ministerie en Stijn Franken, de advocaat van Holleeder zijn ontstemd over het lek.

Door Vincent Verweij

Er zijn ondermeer verklaringen van Willem Holleeder zelf en van zijn zussen Sonja en Astrid gepubliceerd. In zijn eigen verklaring zegt Willem Holleeder dat hij de drugshandel financierde van de geliquideerde Lucas Boom. Het geld dat ermee werd verdiend zou bewaard zijn door Astrid Holleeder en Sonja zou de geldbedragen hebben vervoerd.

Osdorp eerst

Holleeder ontkent in de stukken dat hij de opdracht heeft gegeven om Kees Houtman te liquideren. Die opdracht zou gegeven zijn tijdens een ontmoeting met Jesse Remmers op het Gelderlandplein. Kroongetuige Peter la Serpe heeft dat verklaard. Holleeder zou toen hebben gezegd ‘Osdorp eerst’, waarmee hij aangaf dat de liquidatie van Houtman de hoogste prioriteit had. Maar zo’n ontmoeting heeft volgens Willem Holleeder nooit plaats gehad.

Astrid Holleeder

Verder blijkt uit de uitgelekte stukken dat Willem Holleeder meerdere keren aan zijn zus Astrid bekend zou hebben dat hij kroegbaas Thomas van der Bijl heeft laten liquideren. Ten tijde van de liquidatie zat Holleeder in de gevangenis voor afpersingen, maar hij vertelde aan zijn zus dat hij de moord op Van der Bijl al geregeld had voordat hij vast kwam zitten. Astrid Holleeder stapte in 2013 naar de politie om tegen haar broer te verklaren. Ze was naar eigen zeggen jarenlang geintimideerd en onder druk gezet door haar broer Willem.  In de verhoren door de Amsterdamse recherche zegt zij: “Willem heeft meerdere keren met mij gedeeld dat hij de opdracht heeft gegeven om Thomas te laten liquideren.”

Foto

Astrid werd gevraagd om een foto van Thomas van der Bijl te regelen, zodat de huurmoordenaars zouden weten hoe hij eruit zag. Willem Holleeder fluisterde deze opdracht in haar oor, omdat hij bang was afgeluisterd te worden.  Astrid stapte uiteindelijk naar de politie nadat Willem Holleeder misdaadverslaggever Peter R. de Vries thuis had bedreigd.  De Vries deed daarvan aangifte en Willem Holleeder zei toen tegen zijn zus dat ook De Vries geliquideerd zou worden, als hij zijn aangifte niet in zou trekken. De Vries zou om het leven worden gebracht wanneer hij vast zou komen te zitten vanwege de bedreiging: “Ik regel het vooraf, net als met Thomas en als ik vast zit gaat ‘ie”, zei Holleeder tegen zijn zus.

De Hallen

Holleeder ontkent dat hij de opdracht heeft gegeven om kroegbaas Thomas van der Bijl te laten liquideren. Holleeder zou hem aan Jesse Remmers hebben aangewezen in zijn café de Hallen, zodat die hem later zou kunnen dood schieten. Maar dat is nooit gebeurd, zegt Holleeder.

Tapes

De uitgelekte processen-verbaal bevatten ook transcripties van gesprekken die Sonja en Astrid heimelijk opnamen. Eerder werden daarvan al enkele delen openbaar gemaakt.