‘Delen van het dossier waren kwijt’

Rechercheteams kunnen meer resultaat halen in de onopgeloste zaken door de dossiers beter te ordenen. Dat heeft een werkgroep van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam en de politie geadviseerd aan de top van het OM. Het zou op die manier makkelijker worden voor cold case teams om een zaak te heropenen.

Volgens een woordvoerster van het OM ontbreken in veel oude zaken delen van het dossier, zo meldt de NOS maandag. Een woordvoerster van het cold case team van Rotterdam zegt zelfs dat dossiers nog bij elkaar gezocht moeten worden en dat er zelfs delen van dossiers ontbreken.

Het is volgens de werkgroep ook vaak niet duidelijk waarop een onopgeloste zaak is vastgelopen. Daarom zou er bijvoorbeeld een lijst met getuigen moeten worden toegevoegd aan het dossier. Ook van mensen die niks verklaard hebben. Wie weet willen zij dat jaren later namelijk wel, aldus de NOS.

Er zijn volgens justitie 730 onopgeloste zaken sinds 1996. In de meeste gevallen zou het gaan om moord of doodslag. In veel zaken zouden ook spullen als kleding zijn verdwenen. Die zouden niet bewaard zijn. Voor een cold case team zijn die spullen heel belangrijk in verband met vernieuwde dna-technieken