Demmink aanwezig bij rechtszaak tegen AD

Joris Demmink, de oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie is maandagmorgen aanwezig tijdens de zitting van zijn civiele procedure tegen het Algemeen Dagblad. In die zaak wordt een nieuwe belastende getuigenverklaring tegen Demmink ingebracht.

Praag

Volgens NRC Handelblad heeft een getuige vorige week tegenover een notaris verteld over pedoseksuele activiteiten van Joris Demmink. Deze Nederlandse zakenman zegt in 1995 in Praag in ‘een besloten club met uitsluitend genodigden’ te hebben gezien hoe Demmink ontucht pleegde met twee ‘erg jonge jongens’ van naar schatting 15 en 16 jaar. De Nederlandse gastheer zou Demmink hebben geïntroduceerd als ‘een hoge ome van de Nederlandse ambassade’.

Arnhem

De nieuwe getuige heeft zich gemeld naar aanleiding van de publiciteit die dit jaar ontstond toen het gerechtshof in Arnhem besloot dat het Openbaar Ministerie Demmink moet vervolgen op verdenking van verkrachting van twee Turkse jongens. De getuige wil anoniem blijven om ‘mogelijke schadelijke gevolgen voor mijn professionele leven te vermijden’. Hij zegt zich pas dit jaar door gepubliceerde foto’s te hebben gerealiseerd dat hij in 1995 Demmink heeft gezien. In de procedure tegen het AD eist Demmink een grote schade-uitkering naar aanleiding van publicaties in die krant over bezoeken van Demmink aan jongenbordelen in Den Haag.