Demmink gehoord door Rijksrecherche

Joris Demmink, de voormalige secretaris-generaal van het ministerie van Justitie blijkt eind oktober 2011 te zijn gehoord door de Rijksrecherche over de aangifte van twee Turkse mannen die zeggen door hem te zijn misbruikt in de jaren negentig, in Turkije. Dat heeft de advocaat van deze aangevers, Adèle van der Plas vrijdag gezegd tijdens een besloten zitting in een klacht zaak voor het gerechtshof in Arnhem waarin de aangevers strafrechtelijke vervolging van Demmink eisen.

Door @Wim van de Pol

'Inconsistenties'

In 2010 hebben twee jongens aangifte gedaan tegen Demmink waarna het landelijk parket een "oriënterend onderzoek" startte. In februari 2012 besloot het landelijk parket geen vervolging te starten. Een van de aangevers is in Nederland gehoord. Het OM constateerde 'inconsistenties' in zijn verklaringen en aangifte. Ook dat een nader verhoor over deze geconstateerde inconsistenties niet zou leiden tot een grotere mate van betrouwbaarheid, oordeelde het OM.

Document

Ook liet het landelijk parket weten dat het onderzoek op geen enkele wijze een bevestiging opleverde van het feit dat Joris Demmink in de betreffende periode in Turkije zou zijn geweest. Maar sinds vorige maand is duidelijk dat uit een authentiek Turks document blijkt dat Demmink wel degelijk in Turkije was. Het Openbaar Ministerie wil daar nu nader onderzoek naar doen.

Diplomatieke paspoorten

Nu pas komt naar voren dat Demmink in het onderzoek ook is gehoord, ook over zijn verblijf in Turkije. Hij heeft in het verhoor in 2011 ook gezegd er niet te zijn geweest. Het Openbaar Ministerie blijkt genoegen te hebben genomen met deze ontkenning die hij niet kon onderbouwen. Zijn diplomatieke paspoorten uit die periode bleken vernietigd. En het computersysteem van het ministerie had na vijf jaar alle digitale reisgegevens gewist. Papieren agenda’s waren evenmin nog beschikbaar en persoonlijke agenda’s kon Demmink niet meer vinden. De Rijksrecherche kon niemand uit Demminks omgeving vinden die zich persoonlijk nog kon herinneren of Demmink ook reizen naar Turkije had gemaakt.

Op 16 december zal het gerechtshof in Arnhem de zaak verder inhoudelijk behandelen. Van der Plas heeft haar pleitnota openbaar gemaakt.