Verbazing over Joris Demmink

Oud-secretaris-generaal van het ministerie van Justitie, Joris Demmink, blijkt op 24 oktober 2012 te zijn  toegetreden tot de Nederlandse zusterorganisatie van de zogeheten Helsinki-Commissie in de Verenigde Staten. De Helsinki Commissie is een agentschap met vooral leden uit de Senaat en Huis van Afgevaardigden dat toeziet op naleving van internationale verdragen, onder meer ten aanzien van kinderrechten en mensenhandel. De Helsinki-commissie in VS had Nederland juist gevraagd waarom Demmink niet vervolgd wordt voor misbruik van kinderen.  

Advocaat Adèle van der Plas heeft namens twee Turkse jongens aangifte gedaan tegen Demmink omdat zij hem beschuldigen hen te hebben misbruikt. Het Openbaar Ministerie heeft besloten dat er onvoldoende bewijs is om een onderzoek te starten. Daarop heeft de advocaat in oktober vorig jaar een klacht neergelegd bij het gerechtshof, toevallig was dat op dezelfde dag dat Demmink voor Nederland lid werd van de Helsinki-commissie.

Van der Plas is vorig jaar naar de Verenigde Staten gereisd om te worden gehoord door de Helsinki-commissie. Die commissie eist nu dat Nederland Demmink strafrechtelijk vervolgt. Daarom is toetreeding van Demmink tot de Helsinki-commissie hoogst opmerkelijk.

Van der Plas heeft nu een brief geschreven aan de Nederlandse zusterclub van de Helsinki-commissie met een verzoek om uitleg.

Demmink is vorig najaar met pensioen gegaan na een lange en succesvolle ambtelijke carrière aan de top van het Nederlands bestuur. Verschillende ministers van Justitie hebben de aantijgingen tegen Demmink bestreden, omdat er volgens hen geen begin is van bewijs. Ook inlichtingendienst AIVD onderzocht de achtergrond van Demmink maar rapporteerde tot twee keer positief over hem.