Demmink start procedure tegen AD (UPDATE)

Secretaris-generaal Joris Demmink start een bodemprocedure tegen het Algemeen Dagblad om genoegdoening en recificatie tot stand te brengen na de publicatie in die krant waarin getuigen stellen dat hij jonge jongens zou hebben misbruikt. De secretaris-generaal ziet dus af van een kort geding. Het verschil tussen een kort geding en een bodemprocedure is dat in die laatste procedure getuigen kunnen worden gehoord door de rechter. ‘Wij zien dat met vertrouwen tegemoet’, zegt de de schrijver van het artikel Koen Voskuil.

 

Een bodemprocedure kan zeer lang voortslepen. Beide partijen krijgen de gelegenheid om uitgebreid hun standpunt schriftelijk toe te lichten. Verder kunnen getuigen onder ede voor de rechtbank worden gehoord.

Het Algemeen Dagblad schreef dat getuigen waarmee is gesproken bereid zijn onder ede voor een rechtbank te verklaren. Dat zou ook gelden voor een getuige die tegenover de krant nog onder voorwaarde van anonimiteit hebben verklaard. 

Minister Ivo Opstelten van Justitie schreef maandag aan de Tweede Kamer een brief over zijn secretaris-generaal. Hij herhaalde dat er geen aanwijzingen zijn voor gronden van de beschuldigingen. ‘Uitgangspunt is steeds geweest dat wat onderzocht moest worden, is onderzocht’, aldus Opstelten. ‘De uitkomst van al deze onderzoeken is steeds geweest dat er geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen.’