Den Haag telt 50 jeugdbendes

De politie in Den Haag heeft vijftig problematische jeugdgroepen geregistreerd, negen daarvan zijn crimineel, 27 overlastgevend en veertien alleen hinderlijk. Dagblad Trouw brengt die cijfers vandaag naar buiten. De bendeleden zijn van gemengde afkomst. Marokkaanse jongeren zijn ‘sterk vertegenwoordigd’. De leeftijd van de leden variëert tussen de twaalf en dertig jaar.

Meer dan de helft van de criminele groepen zit in de Schilderswijk en het Transvaalkwartier. In totaal zijn er in die twee probleemwijken achttien van deze groepen.

De leden van criminele bendes plegen misdrijven. De overlastgevende jongeren houden zich bezig met vernieling, vandalisme en buurtoverlast. De hinderlijke groepen kunnen worden bestempeld als ‘hangjongeren’, die door buurtbewoners als ‘vervelend’ worden ervaren.

Een politiewoordvoerder zegt dat de grenzen tussen de groepen en de categorieën niet altijd duidelijk zijn. Er bestaat een reëel risico dat groepen straatjongeren van kwaad to erger vervallen.

De foto boven komt uit de film Strapped ’n Strong, een documentaire over het gewelddadige leven van een Haagse groep Crips.