Denemarken werkt komst Satudarah tegen

De van oorsprong Nederlandse MC Satudarah vierde vorige week een 'houswarming' in een Deens stadje vlakbij hoofdstad Kopenhagen. De autoriteiten doen er echter alles aan om Satudarah weer uit Denemarken weg te krijgen. De politie deed tijdens het feest een inval en de gemeenteraad probeert te voorkomen dat er een hek rond het clubhuis wordt gezet, dat moet aanvallen van rivaliserende motorclubs moet voorkomen.

Op de housewarming zouden ongeveer tweehonderd personen aanwezig zijn geweest. De politie deed een inval maar vond niet meer dan drie messen. Tot grote teleurstelling van burgemeester Karin Søjberg Holst, die 'alles wat in onze macht ligt en binnen de kaders van de wet valt' wil doen om Satudarah weer weg te krijgen.

'Hek past niet'

Een eerste poging is gericht op een hek dat Satudarah rond het clubhuis wil zetten om mogelijke aanvallen van rivaliserende motorclubs te voorkomen. De gemeente zoekt mogelijkheden binnen de Wet Ruimtelijke Ordening om dat te voorkomen.

Volgens de gemeenteraad moet het gebied waarin het clubhuis ligt, een 'open en groen gebied met bomen en groene vlakken' blijven. Een hekwerk zou daarin niet passen.

Clubhuis is woonhuis

Daarnaast hoopt de gemeente straatverboden op te kunnen leggen. Zo zal er flink worden gecontroleerd op vuurwapens. In sommige gevallen is het mogelijk om een straatverbod te geven waarbij veroordeelden minimaal op een kilometer afstand van een bepaalde plek moet blijven.

Deense media schrijven dat het huidige clubhuis van het Deense chapter een gewoon woonhuis is. De politie denkt dat de eigenaar een van de leden is, 'anders zou hij het niet beschikbaar stellen'. Afgelopen week zette de eigenaar een foto van zichzelf op Facebook met zijn motor. Hij claimde de president van het chapter te zijn. Het Facebookprofiel is inmiddels verwijderd.

Hells Angels stappen over?

De motorclub heeft al bevestigd dat een prominente Deense Hells Angel is overgestapt naar het Deense chapter van Satudarah. Het gaat om Ole Bonnesen Nielsen, die is verdacht van moord.

Ook gingen geruchten dat de voormalige Hells Angel Brian Sandberg naar Satudarah was overgestapt, maar dat wordt door de MC ontkend. Sandberg was de bekendste Hells Angel van Denemarken, tot hij vorig jaar overstapte naar de Bandidos.