Dennis G., contact van Taghi, opgepakt in Dominicaanse Republiek

In de Dominicaanse Republiek is zaterdag de Nederlander Dennis G. (47) opgepakt, die door de opsporingsdiensten wordt gezien als een crimineel contact van Ridouan Taghi. G. zou worden gezien als een jeugdvriend van Taghi en een van de laatste criminele contacten rond diens organisatie zijn, die nog op vrije voeten was. Dat schrijft De Telegraaf.

Naar aanleiding van een Nederlands uitleveringsverzoek heeft het Openbaar Ministerie in de Dominicaanse Republiek in samenwerking met de drugsbestrijdingsdienst Dirección Nacional de Control de Drogas (DNCD) de Nederlander opgespoord en aangehouden.

Grootschalige cocaïnehandel

Dennis G., alias “Rasta”, wordt door het Openbaar Ministerie en de Landelijke Recherche gezien als een belangrijke speler in de internationale cocaïnehandel. Hij zou zowel in de Dominicaanse Republiek als in Nederland gebruik maken van criminele contacten, waaronder corrupte havenmedewerkers.

Ennetcom

Uit ontsleutelde Ennetcom-berichten komt volgens het OM naar voren dat G. vermoedelijk betrokken is bij cocaïnetransporten van 985 en 522 kilo, die in 2015 in Colombia in beslag zijn genomen. G. zou de eigenaar zijn van de pakketten cocaïne, die waren gestempeld met zijn bijnaam “Rasta”. Ook zou hij zijn betrokken bij een transport van 47 kilo cocaïne, dat in 2015 in Groot-Brittannië is onderschept.

Uit ontsleutelde berichten van SkyECC is de verdenking ontstaan dat hij ook in 2019 en 2020 betrokken was bij de invoer in Nederland van honderden kilo’s cocaïne.

Luxe villa

Dennis G. verbleef jarenlang in de Dominicaanse Republiek. Hij is daar in 2015 in verband met de vondst van cocaïne in zijn woning al eens aangehouden en zat enige tijd in voorarrest. Volgens de meest recente opsporingsinformatie woonde hij in een luxe villa in Santo Domingo. Het is nog niet bekend wanneer hij wordt uitgeleverd aan Nederland.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met de Dominicaanse Republiek, maar verdachten worden soms wel uitgeleverd, zoals in januari 2022 bijvoorbeeld gebeurde met de Nederlander Cor P., die in de Dominicaanse Republiek een liquidatiepoging overleefde.