Derde auto betrokken bij schietpartij Amsterdam (UPDATE)

Bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt van Amsterdam was een derde auto betrokken. Dat blijkt volgens de politie uit verklaringen van getuigen. Het gaat om een donkerkleurige Volkswagen Golf, waarin meerdere personen zaten. Er zou vanuit deze auto zijn geschoten. De auto is uitgebrand teruggevonden.

De politie doet sporenonderzoek in het wrak. Bij de schietpartij kwamen twee mannen om het leven. Het gaat om de 21-jarige Saïd en de 28-jarige Youssef uit Bos en Lommer. Eerder werd al een zilvergrijze Audi A4 gevonden, waaruit de Range Rover van de twee slachtoffers is beschoten.

Na de schietpartij werden ook twee motoragenten beschoten. Zij hadden de achtervolging op de Audi ingezet. Ze raakten niet gewond. De Audi is gestolen en had valse Nederlandse kentekenplaten. De Telegraaf meldt dat er niet op deze auto is geschoten. Dat kan er op wijzen dat de schutters het bewust op de Range Rover hadden voorzien, of dat de inzittenden niet gewapend waren.

Gisteren werd bekend dat in de Range Rover van de slachtoffers waarschijnlijk meer inzittenden hebben gezeten. Getuigen zeggen in ieder geval één andere man te hebben gezien, die uit de Range Rover wist te ontsnappen toen er op de auto werd geschoten. De politie is op zoek naar deze man en de mogelijk nog onbekende inzittenden.

UPDATE:

De politie heeft tegen de regionale zender AT5 gezegd dat de slachtoffers van de schietpartij geen ‘grote criminelen’ waren. Eerder werd gemeld dat het duo bekenden van de politie zijn. ‘We kennen ze, ze zijn met ons in aanraking geweest. Maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze veroordeeld zijn’, aldus een woordvoerder tegen AT5.

Een bekende van een van de slachtoffers, Youssef, zegt dat zijn vriend inderdaad met de politie in aanraking is gekomen, maar dat hij twee uur later weer op vrije voeten was. ‘Hij is een keer met de politie in aanraking gekomen toen er een conflict was tussen de politie en wat jongens uit de buurt. Hij probeerde de boel te sussen, maar is toen meegenomen naar het bureau. Twee uur later stond hij weer buiten.’

Het Parool meldt dat de schutters in de Audi door hun eigen ruit op de Range Rover hebben geschoten. Het is nog altijd niet duidelijk of de inzittenden van de Range Rover bewapend waren en geschoten hebben.