Derde verdachte Haagse liquidatie gearresteerd (UPDATE)

Er is een nieuwe verdachte aangehouden in de zaak van de moord op Farid Souhali (39), op 17 april 2017. Dat zei de officier van justitie vrijdag op een zitting in de zaak tegen Greg R. (71), Delano R. (48), Howard K. (44) en kroongetuige Tony de G. (34).

Door Wim van de Pol

Recent werd bekend dat er al twee andere vermoedelijke uitvoerders in de zaak Souhali zijn gearresteerd. Dat gaat om een lid van de jeugdbende Crips en diens neef. Ook Delano R. was vroeger actief lid van de Crips. Het Openbaar Ministerie verdenkt Delano “Keylow” R. van opdracht geven voor die moord.

De kroongetuige Tony de G. zegt op de avond van de moord op Souhali drie mannen van de plaats delict in Den Haag naar Wassenaar te hebben gereden, in opdracht van Delano R.. Hij nam waar dat ze gewapend waren en gaf volgens justitie daderinformatie over de toedracht van het klemrijden van het slachtoffer en de schietpartij.

Het Openbaar Ministerie verdenkt Greg R. en Delano R. samen van de liquidatie van Jaïr Wessels in Breukelen in 2017 en op Zeki Yumusak (op 26 juli 2017 in Rotterdam).

Er is ook een poging tot beschieting met een raketwerper op 28 juni 2017, en de dag erna een beschieting met een vuurwapen, van een pand in Doorn ten laste gelegd aan de vier verdachten. Ten slotte is er sprake van dat Greg R. twee leden van motorclub Caloh Wagoh zou hebben afgeperst of dat zou hebben geprobeerd. In die zaak zit ook ook Hilversummer George van Dijk vast. Van Dijk wordt overigens zwaar beveiligd omdat leden van Caloh Wagoh hem zouden willen liquideren in de gevangenis omdat men bevreesd zou zijn dat Van Dijk verklaringen zou willen afleggen.

25 verklaringen

Delano R.

De kroongetuige Tony de G. zit in een beschermingsprogramma. Hij heeft in totaal 25 verklaringen afgelegd waarvan er nu 11 zijn gevoegd in het dossier. Die verklaringen zijn nog deels zwart gemaakt, volgens justitie uit veiligheidsbelangen en omdat die passages raken aan nog lopende onderzoeken. De onvolledigheid van de verklaringen maakt het volgens justitie onmogelijk om De G. voor eind 2019 te horen als getuige. Het Openbaar Ministerie voorziet pas een inhoudelijke behandeling aan het einde van 2020.

Loods

De advocaten vinden die vertraging niet acceptabel omdat de verdachten vooral vastzitten op basis van het bewijs van de kroongetuige.

Greg R. had een korte verklaring voor de rechtbank:

Ik ontken betrokkenheid bij liquidaties. De kroongetuige verklaart hierover niet naar de waarheid. Mijn belang is groot om de kroongetuige zo snel mogelijk te kunnen horen. 

In 2017 woonde R. naast een loods in Mijdrecht die leden van Caloh Wagoh volgens het OM gebruikten om wapens op te slaan en auto’s die bij huurmoorden werden gebruikt te stallen. R. kende Delano R. en bepaalde leden van Caloh Wagoh, en ook kroongetuige De G..

Justitie ziet Greg R. als medepleger van de moorden op Wessels en Zeki Yumusak. Het bewijs tegen R. zit voornamelijk in de verklaringen van Tony de G.. Volgens Christian Flokstra, de advocaat van Greg R., gaat de kroongetuige ervan uit dat de loods van R. was en dat hij wist dat er wapens en auto’s aanwezig waren. Flokstra:

Misschien denkt De G. wel echt dat die loods aan Remmers behoort. Maar dat was niet zo. Hij werd niet door hem gehuurd. En verklaringen van getuigen weerspreken het gebruik door Remmers.

De kroongetuige verklaart overigens niet dat Remmers wist niet dat er iemand vermoord zou gaan worden, laat staan Wessels. Dat R. heeft gezegd dat kentekenplaten van een auto moesten worden verwijderd toen hij hoorde dat die was ingezet bij een liquidatie, zoals De G. heeft verklaard, kan volgens Flokstra alleen een losse opmerking zijn en bewijst niet meewerken aan de totstandkoming van een moord. Hij vroeg schorsing van de voorlopige hechtenis van Greg R.. (tekst gaat verder onder reclame)

Yumusak

Kroongetuige De G. zegt gevraagd te zijn door Delano R. en Greg R. om de moord op Zeki Yumusak uit te voeren. Hij wilde dit niet doen omdat hij Yumusak van vroeger kende. Hij week toen uit naar het buitenland. Wie de moord heeft gepleegd is hem onbekend. Daarover zit op dit moment ook geen informatie in het dossier. Tony de G. heeft verteld dat hij aanwezig was toen Delano R. en Greg R. (geen familie) een ontmoeting hadden met een verder onbekende man van Turkse komaf die hij ‘de opdrachtgever’ noemde.

Delano R. en Howard K. waren vrijdag niet aanwezig in de beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Laatste berichten:

‘Caloh Wagoh wilde George van Dijk in de bajes ombrengen’

“Keylow” R. nu verdacht van drie moorden (UPDATE)

Verdachten liquidatie Jaïr Wessels samen voor de rechter

Nog geen inzage in verklaringen kroongetuige Tony de G.

‘Kroongetuige spreekt nu over vier moorden’ (UPDATE)