Dertien aanhoudingen in onderzoek naar handelaren luxe horloges

De politie heeft dinsdag dertien verdachten van 34 tot 71 jaar aangehouden in een onderzoek naar witwassen en valsheid in geschrifte. De doorzoekingen vonden plaats in drie woningen in Moordrecht, Barendrecht en Rotterdam en bij een bedrijfspand in Berkel en Rodenrijs.

De aangehouden personen, waaronder een boekhouder, worden verdacht van het witwassen van crimineel geld door onder meer de handel in luxe horloges, valsheid in geschrifte, overtreding van de Opiumwet en deelname aan een criminele organisatie.

Vuurwapen

Bij de doorzoekingen zijn volgens de politie een vuurwapen en munitie aangetroffen. Ook werden luxe horloges, dure sieraden, chique merktassen, een auto, administratie en circa 13.000 euro cash geld in beslag genomen.

De dertien verdachten die dinsdag zijn aangehouden zijn een 71-jarige man en een 34-jarige vrouw uit Rotterdam, een 36-jarige en een 46-jarige man uit Capelle aan de IJssel, een 34-jarige man uit Zoetermeer, een 53-jarige man uit Oud-Beijerland, een 62-jarige vrouw uit Barendrecht, een 28-jarige vrouw en een 58-jarige man uit Moordrecht, een 42-jarige man uit Bleiswijk, een 50-jarige man uit Den Bosch, een 54-jarige man uit Oostzaan en een 51-jarige man uit Schiedam.

Het rechercheonderzoek naar facilitators van de georganiseerde misdaad vond plaats onder leiding van het Openbaar Ministerie in Breda.

Eerdere acties

Op woensdag 19 mei 2021 doorzocht de politie vijf woningen en een kantoorpand in het kader van ditzelfde onderzoek naar de praktijken van onder meer een 71-jarige Rotterdammer. Het ging om een kantoor in Alblasserdam, drie woningen in Rotterdam, één in Breda en één in Capelle aan de IJssel. Hierbij werden onder meer 22 Rolex-horloges, 20.000 euro aan contant geld en 200 horlogecertificaten en een vuurwapen in beslag genomen. Inmiddels is op de luxe horloges en een woning conservatoir beslag gelegd.

In oktober 2020 werd al een juwelierszaak in Rotterdam doorzocht die door een horlogehandelaar gebruikt werd als stashlocatie. Ook werd in het kader van dit onderzoek in mei 2022 bij twee juweliers in Duitsland gezocht.

Sky ECC

De speurders hebben ook inzage gehad in voor het onderzoek relevante Sky ECC-berichten. Hierdoor ontstond zicht op de handel van drugs en de import daarvan vanuit Zuid-Amerika. Het rechercheonderzoek kreeg gaandeweg steeds meer een internationaal karakter omdat duidelijk werd dat verdachten contacten onderhielden in verschillende landen, zoals Noorwegen, Duitsland, Dubai en Turkije. Ook zijn geld en goederenstromen vanuit die landen in kaart gebracht.

Vervolgonderzoek

Tijdens het verdere rechercheonderzoek naar de criminele geldstromen en de internationale horlogehandel kwamen naast de 71-jarige Rotterdammer nog meer personen in beeld die inmiddels verdacht worden van het in georganiseerd verband strafbare feiten plegen, zoals witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrifte.