Dertien arrestaties onderzoek wapenhandel

De recherche heeft dinsdag bekend gemaakt in een onderzoek naar wapenhandel dertien verdachten aan te hebben gehouden. Hoofdverdachte is een 23-jarige man uit Barneveld. De andere verdachten zijn tussen de 17 en 27 jaar uit en afkomstig uit Amsterdam, Arnhem, Barneveld, Utrecht, Uden, Soest, Voorthuizen, Wageningen en Woerden.

 

(Beeld: archief)

De hoofdverdachte is in 2012 al eerder verdacht geweest voor handen in vuurwapens. Daar is hij in 2013 ook voor veroordeeld. Later dat jaar werd hij in juni aangehouden bij een verkeersincident. Tijdens onderzoek in die zaak bleek dat de man wederom in vuurwapens handelde en zoals later blijkt kennelijk ook aan minderjarigen verkoopt.

Vuurwapens

Bij het daaropvolgende onderzoek zijn dertien verdachten in beeld gekomen, daarvan zijn er twaalf aangehouden. Ze zijn allemaal de afgelopen maanden verhoord en ook weer op vrije voeten. De 23-jarige hoofdverdachte zit nog vast. Er zijn tijdens het onderzoek huiszoekingen gedaan op zeven verschillende adressen in Arnhem, Barneveld, Voorthuizen, Wageningen en Zeist. In totaal heeft de politie zes vuurwapens, een partij van enkele tientallen stuks munitie en een Mercedes in beslag genomen.

Omgebouwd

Via internet heeft de Barnevelder de wapens gekocht. Dit waren zogenaamde gasalarmpistolen waarmee alleen gaspatronen kunnen worden. De wapens zijn omgebouwd om zo ‘scherpe’ munitie af te kunnen vuren. De munitie voor de omgebouwde wapens was zelfgemaakt. Zo blijkt uit het onderzoek.

Het onderzoek bevindt zich nu in de afrondende fase en heeft tot doel de aanpak van de beroepsmatige handel in wapens door de Barnevelder en het stoppen hiervan. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.