Dertien jaar cel voor moordpoging spyshopmedewerker Amsterdam

De 55-jarige Marcel S. is donderdag door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf wegens de moordpoging op spyshopmedewerker Sander de L. in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Volgens de rechter sloeg S. op 28 augustus 2018 met een AK47 in op het slachtoffer, nadat zijn vuurwapen dienst weigerde. Tegen S. was twee weken eerder twintig jaar celstraf geëist.

Twee jaar jeugddetentie

Tegen de 21-jarige Quinzinho N. was vijftien jaar cel geëist voor het besturen van de vluchtauto, maar hij kreeg slechts twee jaar jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. In tegenstelling tot het Openbaar Ministerie oordeelde de rechtbank dat het zogenoemde adolescentenstrafrecht (voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar) moest worden toegepast. Daarbij ligt het accent op een pedagogische aanpak. De rechtbank zag nog kansen om N. ‘op het juiste spoor’ te brengen. Daarnaast achtte de rechtbank medeplichtigheid bewezen dat minder zwaar weegt dan medeplegen.

Zwijgende daders

Het motief voor de aanslag die werd vastgelegd op bewakingscamera’s bleef onduidelijk, omdat de twee daders zich op hun zwijgrecht beriepen. Het slachtoffer moest maandenlang revalideren en is door hersenletsel blijvend verlamd geraakt. S. en N. moeten ruim 175.000 euro schadevergoeding betalen aan Sander de L..