Dertien jaar voor schietpartij Terneuzen

De rechtbank Middelburg heeft een 25-jarige man uit Terneuzen veroordeeld tot dertien jaar gevangenisstraf voor een dodelijke schietpartij. Hij is schuldig aan doodslag en poging tot doodslag. Afgelopen winter stonden in Terneuzen twee criminele groepen elkaar naar het leven. De officier van justitie eiste vijftien jaar gevangenisstraf.

Vete

De twee rivaliserende groepen van onze meer Antilliaanse, Turkse en Nederlandse komaf hebben al langere tijd een vete. Bij eerdere confrontaties tussen leden van deze groepen kwam het tot grof geweld. Dit schietincident past in deze serie van incidenten. In de nacht van 30 november 2014 kregen de verdachte en zijn neef ruzie met twee mannen gekregen. Tijdens de ruzie heeft één van de mannen de neef met een mes in zijn keel gestoken. Daarop is verdachte achter de mannen aangekomen en begon hij te schieten. Hij raakte één van de mannen dodelijk, de andere raakte lichtgewond.

Voorbedachte raad

Het dossier bevat onvoldoende bewijs voor voorbedachte raad, vindt de rechtbank. Voor voorbedachte raad is vereist dat de verdachte de gelegenheid heeft gehad na te denken over de gevolgen van zijn daad. De rechtbank gaat er van uit dat verdachte die gelegenheid niet heeft gehad omdat sprake is geweest van een opwelling. Daarom spreekt de rechtbank de man vrij van moord. De doodslag en poging tot doodslag acht de rechtbank wel wettig en overtuigend bewezen.

Voor en nadeel

In Terneuzen zijn door de schietpartij gevoelens van angst en onveiligheid ontstaan, zo signaleert de rechtbank en vindt het ook heel erg dat de man het recht in eigen hand heeft genomen door te schieten. In het voordeel van verdachte houdt de rechtbank er rekening mee dat hij al eerder te kampen heeft gehad met geweld vanuit de zijde van de man die op 30 november zijn neef in de keel heeft gestoken. In het nadeel van verdachte houdt de rechtbank rekening met het feit dat hij eerder is veroordeeld wegens een mishandeling en overtreding van de Wet wapens en munitie.

Zie eerdere berichten over de kwestie:

Politieactie in onderzoek geweld Terneuzen

Geweldsuitbarsting in Terneuzen (VIDEO)