Dertig jaar cel voor brute roofmoord om televisie

De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 43-jarige Vincent de B. veroordeeld tot van 30 jaar cel voor de uitzonderlijk gewelddadige moord op een een 59-jarige drugsverslaafde man in Den Hoorn op 22 januari 2018. De B. wordt ook veroordeeld voor voor diefstal met geweld, en wederrechtelijke vrijheidsberoving.

Moord

De B., afkomstig uit het Gelderse Didam, beroofde het slachtoffer van zijn televisie, samen met medeverdachten Danielle van H. (46) uit Delft en Gijsbert S. (21) uit Beverwijk. De rechtbank vindt het bewezen dat het slachtoffer in zijn woning door De B. gruwelijk is mishandeld. De B. heeft samen met S. daarna het zwaargewonde slachtoffer vastgebonden om te verhinderen dat hij hulp kon inroepen.

Messteken

Nadat De B. en S. de buitgemaakte televisie hadden afgevoerd zijn zij het huis van het slachtoffer opnieuw binnengegaan. De B. heeft toen met voorbedachte raad het slachtoffer met messteken om het leven gebracht om er voor te zorgen dat hij niet meer kon praten over wat er gebeurd was.

Hogere straf

De opgelegde straf is aanzienlijk hoger dan de straf die de officier van justitie op de zitting heeft geëist (15 jaar met tbs). De rechtbank is het niet eens met de officier van justitie dat voor een enkelvoudige moord als uitgangspunt een straf van 14 jaar geldt. Volgens de rechtbank is dat, gelet op wat er tegenwoordig aan straffen wordt opgelegd, tussen de 18 en 22 jaar.

Deze moord moet volgens de rechtbank bestraft worden met 20 jaar vanwege het extreme geweld dat is toegepast op een zwaargewonde, vastgebonden en weerloze man. Daar komen dan nog bij de straffen voor de diefstal met geweld (8 jaar) en de vrijheidsberoving( 2 jaar). Al die straffen moeten bij elkaar worden opgeteld. Het opleggen van tbs is niet mogelijk, omdat de verdachte heeft geweigerd zich te laten onderzoeken.

De rechtbank vindt dat bescherming van de maatschappij voorop moet staan. Daarom komt de straf uit op 30 jaar.

Vrouw

Een 46-jarige vrouw uit Delft krijgt 15 jaar gevangenisstraf voor diefstal met geweldpleging en medeplichtigheid aan moord. Zij heeft de medeverdachten opgestookt tegen het slachtoffer met de bedoeling zijn televisie in handen te krijgen en zij is mede verantwoordelijk voor het gebruikte geweld, ook al heeft zij daar zelf niet aan deelgenomen. Zij is ook behulpzaam geweest bij het plegen van de moord door de dader met haar auto naar de woning van het slachtoffer te brengen en met draaiende motor buiten te wachten terwijl zij wist dat de dader van plan was hem te doden.

4 jaar

Een 21-jarige man uit Beverwijk is voor diefstal met geweldpleging en wederrechtelijke vrijheidsberoving veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij is vrijgesproken van deelname aan de moord. Zijn straf valt lager uit dan die van de andere verdachten omdat zijn rol in de bewezenverklaarde feiten volgens de rechtbank kleiner was.

Hij heeft hij als enige van de verdachten steeds meegewerkt aan het onderzoek. De rechtbank vindt dat hij verantwoordelijkheid heeftgenomen voor zijn rol in de strafbare feiten. Zijn jonge leeftijd heeft ook een matigende invloed op de strafoplegging.

Zie het vonnis in de zaak van De B..