Designer drugs in beslag genomen

Het Amsterdamse HARC-team van FIOD, douane en politie hebben in een gehuurde opslagruimte in Beverwijk 150 kilo designer drugs in beslag genomen. Twee mannen van 35 jaar zijn vorige week woensdag aangehouden. Het Openbaar Ministerie schat de straatwaarde van de partij op ongeveer 750.000 euro. De verdachten hadden vulmachines voor de verpakking van deze designer drugs.

Een grote hoeveelheid stond in kartonnen dozen gereed voor transport. Kennelijk hielden de verdachten zich bezig met grootschalige handel hierin. De rechercheurs legden ter plaatse ook beslag op 250.000 euro contant geld.

Om welke drugs het gaat is niet bekend gemaakt.

Designer drugs kunnen zeer uiteenlopende uitwerking hebben. Er zijn varianten op de werkzame stof in xtc (MDMA), zoals bijvoorbeeld MDA of EVA, en hebben vergelijkbare effecten. Andere designer drugs zoals DMT (foto), 2CB of MTA hebben meer een hallucinogeen effect.

Veel designer drugs vallen niet onder de Opiumwet, maar onder de Geneesmiddelenwet. Handel in geneesmiddelen zonder vergunning is in Nederland verboden. Er zijn ook designer drugs die onder geen enkele wet vallen.

De afkorting HARC staat voor Hit and Run Container Team.