Deze man kreeg 32 jaar voor drugssmokkel (VIDEO)

Zo’n 10 jaar geleden runde hij onder andere een drugslijn van Nederland naar Ierland. James Mulvey (foto) verdiende er miljoenen mee. Zijn bendeleden werden doodgeschoten of gearresteerd. Mulvey zelf wist als een ‘ghost criminal’ jarenlang uit handen van de politie te blijven tot hij vorig jaar werd opgepakt in Letland (foto onder). 

Door Timo van der Eng

De smokkel tussen Nederland en Ierland vond in 2006 en 2007 plaats. Cocaïne en cannabis werden in metalen walsen verstopt en via België en Engeland naar Ierland getransporteerd. In februari 2007 werd de drugslijn opgerold. De politie schatte dat de bende tot dan toe zo’n 14 keer drugs vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk had gesmokkeld. Totale waarde bijna 80 miljoen euro. (Tekst loopt door onder de foto.)

Peperdure horloges

Ondertussen leefde Mulvey in grote weelde, onder andere in Spanje. Hij woonde in een huis van bijna 2 miljoen euro, droeg peperdure horloges en reed in verschillende auto’s uit het top segment. Hij snoof voor 1000 euro coke in de week weg.

Rechterhand

Barry Phipps, de rechterhand van Mulvey, werd samen met 4 andere bendeleden opgepakt toen een transport in 2007 werd ontdekt. Ze werden in 2009 gezamenlijk veroordeeld tot 86 jaar cel. Mulvey zelf wist de dans te ontspringen door naar Spanje te vluchten. Daarna bleef hij nooit lang op één plek wonen, hij gebruikte geen bankpassen en bankrekeningen. Communicatie ging via wegwerptelefoons. Hij verbleef in verschillende landen, waaronder Brazilië en Nederland, een veel gebruikt schuiloord voor voortvluchtige Engelse criminelen. Via schimmige accountants had Mulvey een bijna onontwarbare kluwen aan bv’s en holdings in zijn bezit, die onder andere waren gevestigd op Mauritius, Isle of Man en Monaco.

Ernstig ziek

Uiteindelijk kwam de drugsbaron op de radar van de Britse opsporingsdiensten toen hij naar Engeland kwam omdat zijn vader ernstig ziek was. Het leidde tot een jarenlang onderzoek naar de activiteiten van Mulvey, waarbij meer dan 20 miljoen documenten werden geanalyseerd. Na 7 jaar op de vlucht te zijn geweest, werd de drugsbaron in zijn onderbroek in een luxe hotel in Letland gearresteerd. (Tekst loopt door onder de foto.)

‘Vier bazen’

Op de video hieronder zijn onder andere foto’s van de arrestatie van Mulvey te zien. Daaronder is het stemgeluid van de drugsbaas te horen, afkomstig van een stiekem opgenomen gesprek. Uit verschillende ovc-gesprekken bleek dat Mulvey diep in de criminaliteit zat. Zo vertelt hij onder andere over zijn neef, Gerard “Hatchet” Kavanagh, een Ierse crimineel die in 2014 werd doodgeschoten in Marbella en waarmee Murvey ook zaken deed: ‘Vier, toen we begonnen waren we met vier bazen. Ik, Glasses, hij [bedoeld wordt Kavanagh – red. Crimesite] die net is doodgeschoten en nog een gast. Die is ook dood. Nu zijn alleen Thomas en ik nog over.’

Eerder deze week werd de 42-jarige James Mulvey in Birmingham veroordeeld tot 32 jaar cel. Het proces tegen de drugsbaas duurde 10 weken.