Deze parachutemoord mislukte

De Britse sergeant Emile Cilliers (38) is in Engeland schuldig bevonden aan 2 pogingen zijn vrouw om het leven te brengen. De eerste keer zette hij de gaskraan open van hun woning en verliet hij zelf het huis. De tweede keer saboteerde hij de parachute van zijn vrouw, die daardoor zeer zwaar gewond raakte. 

Door Timo van der Eng

Emile Cilliers (op de foto rechts) hield er verschillende buitenechtelijke relaties op na en zat diep in de schulden. Door zijn vrouw Victoria (op de foto links) om te brengen hoopte hij de beschikking te krijgen over een grote levensverzekering. Zijn plannen mislukten.

Seks

Drie jaar geleden probeerde hij Victoria te vermoorden door de gaskraan van hun huis open te draaien. De vrouw lag boven met haar baby-tje te slapen. Zelf vertrok Cilliers naar zijn ex Carly en had seks met haar. Ook stuurde hij wat pikante berichten naar zijn Tinder-date Stefanie, die in Berlijn woonde. In de wetenschap dat het huis waar zijn vrouw en pasgeboren kind sliepen, zich langzaam vulde met gas, ging Cilliers vervolgens in de legerkazerne slapen. De poging mislukte omdat Victoria de volgende ochtend heel vroeg opstond en gas rook. Ze draaide de kraan dicht en zette alle ramen tegen elkaar open.

Skydiven

Cilliers gaf niet op. Hij nodigde zijn vrouw – die een ervaren parachutespring-instructrice was – uit om samen te gaan skydiven. Omdat het slecht weer was, kon de eerste sprong niet door gaan. Het gaf Cilliers de gelegenheid om de parachute van zijn vrouw te saboteren. Hij legde knopen in de touwen van de hoofdparachute en verwijderde enkele onderdelen van de reserve chute.

Afgrijzen

De volgende dag sprong Victoria uit het vliegtuig. Hoogte: 1200 meter. Toen ze na haar vrije val haar parachute opentrok, begon ze als een razende om haar as te tollen, omdat de lijnen van de chute verknoopt waren. Als ervaren instructrice sneed ze de parachute los en wilde ze de reserve chute openen. Er gebeurde niets. Tot afgrijzen van het grondpersoneel bij het vliegveldje, suisde de vrouw naar beneden.

Lijkzak

De medewerkers van het luchthaventje gingen daarop op zoek naar het lichaam van Victoria. Overtuigd dat de vrouw de klap niet had overleefd namen ze alvast een lijkzak mee. Eenmaal aangekomen bij het lichaam constateerden ze dat de vrouw wonder boven wonder nog leefde. Volgens deskundigen had Victoria het geluk dat ze een klein postuur heeft en in een pas omgeploegd zacht terrein terecht was gekomen. Maar ze had tal van verwondingen: een gebroken rugwervel, verschillende gebroken ribben, een verbrijzeld bekken en talloze interne bloedingen en verwondingen. Ondanks dat alles overleefde ze de aanslag.

Trouwen

Nadat een onderzoek van de British Parachute Association had uitgewezen dat de parachutes van de vrouw gesaboteerd waren, kwamen rechercheurs bij Emile Cilliers uit. Onderzoek van zijn telefoon en computer deden hem uiteindelijk de das om. Zo kwam zijn relatie met zijn Tinder-date Stefanie aan het licht. Uit de onderlinge communicatie bleek dat hij met haar wilde trouwen. Ze planden samen vakanties en zochten naar een koophuis. Stefanie wist niet anders dan dat de man van haar dromen gescheiden was. Hij was weg gegaan bij zijn vrouw, omdat ze zwanger was van een andere man, zo had hij haar op de mouw gespeld.

Polis

Uit het onderzoek van de politie bleek vervolgens ook dat Cilliers grote financiële problemen had. Zijn plan om de hand te leggen op het geld van de levensverzekering van zijn vrouw, zou overigens sowieso mislukt zijn. Victoria had de polis zodanig gewijzigd dat het geld bij haar overlijden naar haar kinderen zou gaan – en niet naar haar man, omdat ze die als ‘financieel incontinent’ beschouwde.

Nu Emile Cilliers schuldig is bevonden, zal binnenkort de strafmaat bekend worden gemaakt.

België

Net over de grens in België heeft zich in 2006 een soortgelijke zaak afgespeeld. Daar saboteerde Els Clottemans de parachute van haar liefdesrivale Els van Doren. De 2 hadden samen met een Nederlandse instructeur een soort van ménage à trois. Van Doren, ook een ervaren parachutespringster, overleefde de aanslag niet. Clottemans heeft altijd ontkend schuldig te zijn. Ze werd in 2010 veroordeeld tot 30 jaar cel.

Het volledige verhaal van de Belgische parachutemoord nu hier te lezen op Crimesite