Deze tuinarchitect wordt verdacht van 8 moorden

Tuinarchitect Bruce McArthur (foto) uit Toronto, Canada verscheen afgelopen week voor de rechter voor een regiezitting. De 66-jarige McArthur wordt verdacht van tenminste 8 moorden op homoseksuele mannen, waarvan de meesten van Aziatische of Arabische komaf waren. 

De verdachte maakte afspraken met zijn slachtoffers via datingsites voor homoseksuelen, zoals Silverdaddies of Manjam. McArthur gaf in zijn profiel aan op zoek te zijn naar onderdanige mannen.

Kerstman

Vanaf 2010 verdwenen er regelmatig mannen uit Church and Wellesley, een wijk in Toronto waar vooral homoseksuelen wonen. Aanvankelijk legde de politie geen verband tussen de verschillende vermissingen, maar door aanhoudende druk vanuit de homoseksuele gemeenschap werd er uiteindelijk grootschalig onderzoek gedaan. Acht jaar na de eerste vermissing leidde dat tot de aanhouding van Bruce McArthur, een vriendelijk ogende man, die naast zijn werk als tuinarchitect, in december ook regelmatig optrad als Kerstman in een winkelcentrum.

IJzeren staaf

Halverwege de jaren 90 kwam McArthur uit de kast, na een huwelijk van bijna 20 jaar waarin hij 2 kinderen kreeg. Een paar weken na zijn 50-ste verjaardag mishandelde McArthur een homoseksuele prostituee met een ijzeren staaf. Hij kreeg onder andere een straatverbod voor de wijk Church and Wellesley, een proeftijd van 3 jaar en moest therapie ondergaan om zijn agressie te kunnen reguleren. Zijn dna werd opgenomen in een databank.

Vanaf 2012 onderzocht de politie van Toronto de verdwijning van 3 mannen: Skandaraj Navaratnam, Abdulbasir Faizi and Majeed Kayhan. Hoewel er verschillende tips binnen kwamen bij het rechercheteam en McArthur werd gehoord als getuige, bleef het onduidelijk wat er met de mannen was gebeurd.

Bloedspetters

Nadat er in 2017 opnieuw 2 homo’s waren verdwenen uit de wijk Church and Wellesley, werd er op de sociale media steeds meer aandacht gevraagd voor de vermissingen. Het leidde tot nieuw onderzoek door de politie dat zich voornamelijk richtte op 2 verdwenen mannen: Andrew Kinsman and Selim Esen. Door met name online onderzoek kwam uiteindelijk Bruce McArthur op de radar van de rechercheurs. Bij een doorzoeking van zijn auto werden bloedspetters gevonden. Gevolg was dat McArthur onder observatie kwam met de instructie dat hij moest worden gearresteerd als hij in zijn eentje in het gezelschap van een andere man zou worden gesignaleerd. In de vroege ochtend van 18 januari 2018 nam McArthur een jonge man mee naar zijn appartement. Toen de politie even later de woning binnenviel was de jongen vastgebonden aan een bed.

Trofee

Op de computer van McArthur werden gruwelijke foto’s gevonden van zijn slachtoffers. Volgens de Toronto Star bewaarde de verdachte de foto’s als een trofee. Op de computer werd ook een foto gevonden van een dode man die nog niet kon worden geïdentificeerd. Verder trof de politie menselijke resten aan in grote plantenbakken die door de freelance tuinarchitect werden gebruikt. Inmiddels wordt Bruce McArthur verdacht van 8 moorden. Hieronder 5 van de slachtoffers, van links naar rechts: Selim Esen, Soroush Mahmudi, Dean Lisowick, Andrew Kinsman en Majeed Kayhan.