Diamantair bekent fake-beroving

De Amstelveense diamantair Mischa van Gelder heeft bekend dat hij de miljoenenoverval op zijn bedrijf in scène heeft gezet. Het familiebedrijf biedt nu zijn excuses aan ‘aan politie, justitie, klanten en leveranciers’. Dat meldt Het Parool vandaag.

De diamantair claimde na de gefingeerde overval 3,5 miljoen euro bij de verzekeringsmaatschappij. De verzekering betaalde maar vertrouwde het zaakje niet helemaal en schakelde privé detectives in. De politie ontdekte via afgeluisterde gesprekken het bedrog.

Overval

Het verhaal van de juwelenhandelaar was vorig jaar als volgt. Nadat hij op 9 november zijn zaak in Amstelveen had afgesloten, reed de diamantair naar huis. In zijn straat zwaaide een man naar hem. Toen hij voor de man stopte, trok deze een pistool en dwong hij de juwelenhandelaar terug te rijden naar zijn zaak. Daar aangekomen, doken nog twee overvallers op, aldus ‘het slachtoffer’. De diamantair werd door de overvallers vastgebonden en in zijn kluis opgesloten. Vandaar uit wist hij de politie te bellen. De daders gingen er met een flinke hoeveelheid juwelen, ter waarde van 4 miljoen euro vandoor.

Diamantair Van Gelder wordt opgesloten in zijn eigen kluis.

Roma

Nu blijkt echter dat directeur Mischa van Gelder samenwerkte met de overvallers en dat hij een plan had bedacht om miljoenen aan verzekeringsgeld te innen. Van Gelder heeft vorige week bekend, nadat hij in april was aangehouden. Van Gelder werkte tijdens het plan samen met de 25-jarige Danny S., een man uit Edese zigeunerkringen. De afspraak was dat S. de juwelen zou houden, terwijl Van Gelder verzekeringsgeld zou innen, schrijft Het Parool.

Zie ook:

Beroving diamantair blijkt fake