Miljard dollar zwart in Zwitserland

Bij het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC houden honderden Belgen meer dan een miljard dollar (700 miljoen euro) aan zwart geld verborgen. De krant De Tijd heeft zowel de saldi als de namenlijst van de rekeninghouders in bezit. Volgens de krant figureert op de namenlijst de gehele Antwerpse diamantsector. De informatie is afkomstig van een lijst die eind 2009 gestolen werd door een voormalig werknemer van het Zwitserse filiaal van de Britse bank HSBC.

Die lijst kwam in handen van de Franse autoriteiten en vorig jaar werden de Belgische namen op de lijst overgemaakt aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) in België.

Volgens De Tijd gaat het om heel wat grote spelers in het diamantwezen en komt ook de absolute top van de Diamantbuurt naast het Antwerpse hoofdstation in het onderzoek van de BBI voor. Ook drie topbestuurders van de Antwerp Diamond Bourse, de grootste diamantbeurs van Antwerpen en verder de voorzitter van de Antwerpsche Diamantkring.

Volgens De Tijd gaat het bij de overgrote meerderheid om mensen uit de Joodse gemeenschap en verder om een handvol Indiase families.

Antwerpen is nog steeds de grootste markt voor diamanten van de wereld, naast Tel Aviv en Bombay.