Diamantfraudejager vast voor witwassen

Een commissaris van de Antwerpse gerechtelijke politie die jarenlang heeft jacht gemaakt op fraudeurs in de grote diamantensector in Antwerpen, is aangehouden omdat hij wordt verdacht van witwassen. De politie heeft bij een huiszoeking in zijn woning een grote som geld en een partij goud en diamanten gevonden.

Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws zaterdag. De commissaris, die alleen met het initiaal D. wordt genoemd, zou samen met magistraat Peter Van Calster jarenlang jacht hebben gemaakt op grote fraudeurs. De twee startten onder meer een fraudeonderzoek naar honderden Antwerpse klanten van de Zwitserse bank HSBC.

Criminele organisatie

De politie heeft het onderzoek naar de commissaris bevestigd. Een woordvoerder benadrukt dat het onderzoek zich in een beginstadium verkeert. ‘Er zijn huiszoekingen geweest bij de gerechtelijke politie en bij privépersonen’, aldus de woordvoerder. ‘Over de resultaten kan ik niets zeggen. Het onderzoek kan nog alle richtingen uit.’

Naast D. zijn ook andere magistraten van de dienst waar de commissaris deel van uitmaakte ondervraagd. Zij zijn niet verdacht. Bronnen van de Vlaamse krant melden dat de commissaris is aangehouden op verdenking van witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie.