Diamantroof: mogelijke relatie met brand

Vlak voor de diamantroof in Londen, waarbij waarschijnlijk voor honderden miljoenen aan juwelen is buitgemaakt, was er een grote brand die een deel van het internet en elektriciteit in Londen plat legde. Daardoor konden de dieven ongestoord twee dagen lang 300 kluizen kraken.

De brand vond plaats bij een knooppunt van elektriciteit- en internetkabels, anderhalve kilometer van waar de kraak plaatsvond. John O’Connor, een voormalig topman van Scotland Yard, denkt dat de brand opzettelijk is veroorzaakt. ‘Ik heb nooit gehoord van een zo intense brand die veroorzaakt is door een kortsluiting. Het lijkt me allemaal wat te toevallig’, zegt hij tegen het Britse radiostation LBC.

Door de brand zat een deel van Londen zonder elektriciteit en internet. 2.000 inwoners moesten worden geëvacueerd vanwege de forse rookontwikkeling.

Buit: 300 miljoen

Vlak nadat de brand ontstond daalden de dieven al abseilend af in de liftschacht van een pand in de diamantwijk Hatton Garden, anderhalve kilometer van de plaats waar de brand ontstond. De liftschacht komt uit naast de ruimte waar de kluizen stonden, waar juwelen en diamanten in lagen opgeslagen. Daar branden ze de tralies naar de kluizen en een gepantserde deur door om bij de kluizen te komen. Bovendien werden het alarmsysteem en de beveiligingscamera’s uitgeschakeld.

De criminelen hadden het hele paasweekend om de kluisjes leeg te roven. Britse media schatten de buit op 300 miljoen euro.