Willem Holleeder aangehouden

Onder leiding van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie is de politie maandagochtend een grote actie begonnen waarbij verschillende vermeende kopstukken van de Amsterdamse georganiseerde criminaliteit zijn aangehouden. Zo zijn Willem Holleeder, Dick Vrij (foto) en Danny K. gearresteerd. Er zijn op verschillende plaatsen in Nederland doorzoekingen gaande, onder meer bij de sportschool van V. in Beverwijk.

Over de precieze verdenking heeft het Openbaar Ministerie nog geen mededelingen gedaan. 

Dick Vrij en zijn vriend Hans N. – ook een vechtsporter – komen voor in drugsonderzoeken samen met Ali A. en Dino Soerel, van moord vrijgesproken verdachten in het Amsterdamse Passage-proces.

In 2006 deed de politie onderzoek naar handel in cocaïne door Ali A. en Dino Soerel. In dat verband constateert de politie dat er contacten zijn tussen Dino Soerel, Ali A. en Dick Vrij. Ze kwamen in de Bulldog op het Amsterdamse Leidseplein waar Vrij soms aan de deur stond. Een getuige in het liquidatieproces Passage verklaarde dat hij Dino Soerel met Hans N. had gezien in de woning van Dick Vrij. Verder noteert de politie dat Vrij bij kickboksgala's in 2006 aan tafel zit bij Amsterdamse Hells Angels.

Begrafenis

Soerel, A. en Vrij bezochten ook gezamenlijk een begrafenis, waar de politie foto's van heeft gemaakt. In 2007 was er van de Criminele Inlichtingeneenheid van de Nationale Recherche de volgende informatie binnengekomen: 'Hans Nijman en Dick Vrij regelen het vervoer van partijen cocaïne van Dino Soerel en Ali A.' Kennelijk is daarvoor geen bewijs op tafel gekomen, het heeft in ieder geval niet geleid tot een strafrechterlijke vervolging.

Willem Endstra brengt Dick Vrij een enkel moment ter sprake in de beroemde achterbankgesprekken met de Amsterdamse recherche. Volgens Endstra hoort Vrij bij Dino Soerel.

Volgens een bericht in De Telegraaf verdacht de politie Danny K. en Dick Vrij van afpersing.

Gedreigd

De advocaat van Dino Soerel heeft op een zitting vorig jaar in het Passage-proces gezegd dat tussen zijn cliënt en Willem Holleeder vanaf medio 2005 wrijving zou zijn geweest. Zo zou Holleeder in dat jaar bij mensen hebben gedreigd met de naam van Dino Soerel, zonder dat Soerel daarvan op de hoogte was. Soerel ging zelfs zover dat hij Holleeder rechtstreeks van afpersen beschuldigde.

Bij dat afpersen zou Holleeder ook met de namen van Hans N. en Dick Vrij hebben geschermd. Soerel was daarover geïrriteerd. Hierover heeft Dick Vrij misschien een appeltje te schillen gehad met Holleeder. Wie weet wat er zaterdagmiddag speelde, de politie is niets wijzer geworden. Beide heren zijn ondervraagd maar hebben geen verklaring afgelegd.

Klappen

Eind vorig jaar kreeg Holleeder in het openbaar, om onbekende reden, een paar klappen van Dick Vrij. Later werden de twee weer samen gezien in het Amsterdamse uitgaansleven.  

Danny K. (43) is in 1992 veroordeeld voor een overval op een Rabobank-vestiging in Vinkeveen. In in hoger beroep is hij veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een overval op een Geldnet-vestiging in het westelijk havengebied in Amsterdam in 1996. De buit was 11,3 miljoen gulden.

{youtube}T2m68vxZLc8{/youtube}