Dick Vrij voor de rechtbank

Dinsdag stond sportschoolhouder Dick Vrij voor de rechtbank in Haarlem in het kader van de Andes-zaak. In totaal worden hem elf zaken tenlastegelegd. Ook de onlangs geliquideerde Hans Nijman kwam ter sprake.

Café

Zowel Nijman als Vrij figureren in een flinke vechtpartij met twee broers in een café in Beverwijk, zo’n twaalf jaar geleden. Een broer (Cor) liep gescheurde oogkassen en een gebroken neus op. De andere broer (Harry) verklaarde dat hij van Dino Soerel en Willem Holleeder 5000 euro had ontvangen, maar dan moest hij wel zijn verklaringen intrekken. Volgens de broers deed Nijman mee aan de vechtpartij, volgens Vrij stond de sportschoolhouder buiten te wachten.

Verboden wapenbezit

Vrij werd vandaag ook beschuldigd van verboden wapenbezit en poging tot doodslag van Robbie de R. ook in Beverwijk. Vrij zou De R. in zijn been hebben geschoten, maar volgens het slachtoffer zelf ging het om een afgeketste kogel.

Mishandeling Holleeder

Verder werd de mishandeling van Willem Holleeder in oktober 2012 behandeld. Vrij sloeg, in het bijzijn van zijn zoon, de Heineken-ontvoerder een gebroken kaak op het terras van Joffers, een pleisterplaats in Amsterdam-Oudzuid. Volgens eigen zeggen gebeurde dat in een reflex, omdat Holleeder dreigend op zou hebben gestaan. Getuigen meldden echter dat Vrij direct uithaalde, terwijl Holleeder nog in zijn stoel zat. Wel erkende Vrij dat hij niet gelukkig was met het feit dat Holleeder zijn (Vrij’s) naam had gebruikt ‘bij een aantal dingen’.

Microfoons

Vrij heeft lang onder de tap gestaan. Er zijn honderden uren telefoongesprekken opgenomen en vooral veel zogeheten OVC-gesprekken (Opnemen Vertrouwelijke Communicatie) die met verborgen microfoontjes zijn opgenomen. in een gesprek zegt Vrij over de schietpartij waar Robbie de R. bij betrokken was: ‘Ik schoot hem dwars door zijn poot heen.’ Vrij verklaarde vandaag dat dat een beetje grootspraak was geweest.

Andere verdachten

Andere verdachten in de Andes-zaak zijn onder meer Danny K. en Willem Holleeder. De verdenkingen zijn witwassen, afpersing en lidmaatschap van een criminele organisatie. Holleeder verschijnt volgende week voor de rechter. Danny K. is in afwachting van de inhoudelijke behandeling van zijn aandeel in de zaak vorige week op vrije voeten gesteld. Hij staat nog wel onder elektronisch toezicht.

Zie meer @Saskia Belleman.