‘Die gaat liggen, Willem gaat liggen’

Holleeder’s zusters vertelden aan de politie hoe Holleeder steeds zakelijke vriendschap verschoof van Van Hout, naar John Mieremet via Willem Endstra (foto) naar Stanley Hillis. Met al die vrienden rekende hij af.

Door @Wim van de Pol

Astrid Holleeder zegt het zo:

Cor was zijn beste vriend, Endstra was zijn beste vriend, Mieremet was zijn beste vriend. Al die mensen dachten een vriendschap met hem te hebben. Hij vernietigt altijd zijn eigen omgeving.

12 miljoen gulden

Er was eerst een samenwerkingsverband van Klepper, Mieremet (foto rechts), Endstra en Willem Holleeder, volgens Astrid. In oktober 2000 wordt Sam Klepper vermoord. De weduwe Sandra, die later vriendin werd van Willem Holleeder, vertelde aan de politie zeker te weten dat Holleeder achter de moord op Klepper zat. Op zeker moment zei Holleeder volgens Sandra meermalen tijdens een ruzie over de zoon van haar en Sam Klepper:

Hij moet niet denken dat hij net zo kan worden als zijn vader, dan gaat hij liggen. Net als ik zijn vader heb laten liggen.

Volgens Sandra maakte hij een “pistool-gebaar” met zijn vingers. Anderen bevestigden haar dat Holleeder erachter zat. Klepper had 12 miljoen gulden bij Endstra belegd. Op de stoep van advocatenkantoor Moszkowicz bezworen Endstra en Holleeder dat dit geld aan haar toe zou vallen. In plaats daarvan zegt ze in een portiek in de PC Hooftstraat niet lang na de dood van haar man contant een miljoen gulden te hebben afgegeven. Het was bedoeld voor de beveiliging van vrouw en kinderen van John Mieremet.

Liechtenstein

Holleeder vertelde Sandra ook dat de Joegoslaaf Sreten Jocic het op haar zou hebben voorzien. Ze moest 4,5 miljoen aan hem betalen. Haar naam was al doorgegeven aan een huurmoordenaar. Ze is toen met Stanley Hillis (foto links) naar Liechtenstein gegaan om daar 4,5 miljoen op te nemen en het geld aan Hillis te overhandigen.

Dikke

Nadat Holleeder en Mieremet volgens de zussen van Holleeder eerst nog samen aanslagen lieten plegen op Cor van Hout was het op 26 februari 2002 de beurt aan Mieremet. Ook die aanslag, op de Keizersgracht in Amsterdam mislukte. Sonja Holleeder vertelt dat Holleeder na die aanslag op de stoep stond bij haar om geld te eisen voor die aanslag. Van Hout betaalde niet. ‘Die dikke moet nog betalen’, zou Holleeder meerdere malen tegen zijn zus Astrid hebben gezegd. Hij had eerder herhaaldelijk tegen haar gezegd dat Mieremet ‘eraan’ zou gaan.

Bankier

Tussen Holleeder en Mieremet was het geluk toen over, vertellen de zussen. Mieremet zou in de gaten hebben gehad dat Holleeder erachter zat. Astrid Holleeder zegt dat op zeker moment Holleeder, Endstra en Hillis samen hebben besloten dat Klepper en Mieremet geen geld meer kregen. Ook Mieremet kreeg niets meer en dat leidde tot de publicatie in De Telegraaf in augustus 2002 toen Mieremet Endstra neerzette als bankier van de onderwereld. Mieremet verdween uit de stad en naar Thailand maar is, denken de gezusters Holleeder, daar in 2005 toch door Holleeder vermoord.

Getouwtrek

Holleeder, Endstra en Hillis bleven over. Vanaf 2002 persten Hillis en Holleeder zoveel mogelijk geld van Endstra af, aldus de zussen. Via een contact bij de politie hadden Holleeder of Hillis gehoord dat Endstra vanaf in 2003 in het diepste geheim met rechercheurs van de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) in gesprek was. Deze ‘achterbankgesprekken’ lekten jaren later uit. Astrid Holleeder:

Ik heb de achterbankgesprekken gelezen en dat wat Endstra daar heeft verteld komt overeen met wat mijn broer mij had verteld. Willem had te horen gekregen dat Endstra met de CIE in contact was. Zolang je geld kan brengen ben je van waarde. Daarom heeft het zo lang geduurd. Willem voelde zich vreselijk in de zeik genomen door Endstra. Hij kon niet betalen terwijl hij zoveel vermogen had. Hillis en Endstra hadden genoeg van al dat getouwtrek.

Einde naderde

Holleeder kreeg op zeker moment door dat Endstra iets tegen hem wilde ondernemen. In de maanden vlak voor zijn dood “mocht” Endstra niet meer betalen. Endstra moet hebben beseft dat zijn einde naderde. Astrid:

Toen hij niet meer mocht betalen werd duidelijk dat het voor hem zou eindigen. Dat hij dus dood zou gaan. Willem zei tegen mij dat Endstra niet meer mocht betalen. Het was klaar zei Willem tegen mij.

Sandra den Hartog zegt dat Holleeder tegen haar zei:

Die gaat liggen, Willem gaat liggen. Kankerhond, hij praat met de politie. Hij hoeft niet meer te betalen, sterker nog hij mag niet meer betalen.

Drama

Endstra is op 17 mei 2004 doodgeschoten. Dino Soerel die volgens het Openbaar Ministerie met Holleeder en Hillis samenwerkte werd in 2010 aangehouden. Stanley Hillis is op raadselachtige wijze begin 2011 doodgeschoten. Holleeder kwam op 27 januari 2012 weer op vrije voeten. Als het Openbaar Ministerie zowel Holleeder als Soerel weet te veroordelen zijn alle voormalige hoofdrolspelers in het grote drama rond het criminele geld van Endstra permanent of voorlopig uitgeschakeld.

Zie ook:

‘Die kankerhond, hij moet liggen’ (UPDATE)

‘Willem over Cor: “eindelijk is het gelukt”‘

Holleeder fluitend achter een kamerscherm

Dit zei Willem Holleeder tegen zijn zus

‘Mijn broer is een psychopaat’

Portret: Sonja & Astrid

‘Hidir K. heeft veel van horen zeggen’