‘Die kankerhond, hij moet liggen’ (UPDATE)

In de tijd dat Sandra den Hartog verkering had met Willem Holleeder haalde zij Holleeder wel eens op uit café De Hallen, de kroeg van Thomas van der Bijl (foto), zo vertelt ze in haar verklaring aan de politie. Hij was dan dronken en schold Van der Bijl uit: ‘Kankerlijer die Thomas, hij gaat betalen.’

Door @Wim van de Pol

‘Die Thomas loopt overal maar te vertellen dat ik Cor heb gedaan, die kankerhond, hij moet liggen’, klaagde hij tegen zijn vriendin, zo vertelde zij aan de politie tenminste. De twee zussen van Holleeder zijn ervan overtuigd dat Holleeder opdracht gaf voor de liquidatie van Thomas van der Bijl, kort nadat Holleeder was gearresteerd voor het afpersen van Willem Endstra, in 2006.

Motieven

In de verhalen van de drie getuigen spelen een aantal motieven waarom Holleeder volgens hen Van der Bijl zou willen laten vermoorden. In de eerste plaats wist Holleeder volgens de zussen dat Van der Bijl in gesprek was met de politie. Volgens hen kreeg Holleeder die informatie van iemand bij de politie.

Mieremet

In de tweede plaats speelde er na 2000 een toenemende vijandschap van Holleeder naar John Mieremet, wat zich in 2002 manifesteerde toen Mieremet hem en Endstra er in De Telegraaf publiekelijk van beschuldigde zijn leven te bedreigen. Wie met Mieremet zaken deed was melaats en een bedreiging. Astrid Holleeder zegt:

Thomas deed zaken met Kees Houtman en die deed weer zaken met Mieremet. Dat stond Willem niet aan. Van der Bijl had het ook op Willem voorzien en hij wist veel van hem.

Houtman koos duidelijk voor Mieremet en hielp mee de verbouwing van panden van Mieremet in de Scheldestraat, vertelt Astrid, net als Van der Bijl kort voor zijn dood al tegen de politie vertelde.

Mol

Anderzijds, zo vertelt Astrid Holleeder, had Holleeder een mol in het kamp van Houtman. Hij liep volgens Astrid rond met het idee met een raketwerper bij Houtman naar binnen te schieten en vertelde haar dat Houtman eraan zou gaan. Hij kreeg rond die tijd informatie van zijn informant in het kamp van Houtman dat Van der Bijl en Houtman hem zouden willen liquideren.

Holleeder was hem voor. Hij kondigde dat ook aan tegen Astrid:

Op een gegeven moment zei Willem tegen mij mij: er gaan er nu snel heel veel achter elkaar. Kort daarna gingen Houtman en Mieremet dood. (…) Na de liquidatie van Houtman zei Willem: het was Kees of Willem. En tegen Sonja heeft hij gezegd: het was hij of ik. (…) Nadat Mieremet was geliquideerd zei Willem tegen mij: ‘zo is het goed’.

Foto

Volgens Astrid Holleeder vroeg haar broer haar, voordat hij in januari 2006 werd aangehouden, bij Sonja te informeren naar een foto waar Cor en Thomas van der Bijl opstonden. Ze gaf die foto af. Na de liquidatie van Van der Bijl in april 2006, toen Holleeder al vast zat, vroeg hij Sonja tijdens een bezoek fluisterend of zij wist of die foto in het onderzoek naar Van der Bijl nog gevonden was.