‘Die mensen doen actie waar ik bij ben’

‘Bij softdrugs heb je softe problemen en bij harddrugs heb je harde problemen’. Dat zegt kroongetuige Nabil B. tegen de politie als het in een van zijn verklaringen gaat over B’s rol in de drugshandel.

NRC Handelsblad heeft de verklaringen van de kroongetuige ingezien. Daaruit blijkt dat Nabil B. sinds zijn achttiende diep in de georganiseerde misdaad zit – in tegenstelling tot zijn broers Khalid (die carrière maakte bij KPMG) en Reduan, die een eigen bedrijf had in Amsterdam-Noord. De laatste werd doodgeschoten omdat Nabil B. was overgelopen naar justitie.

Honderdduizenden euro’s

Nabil B. vertelt dat hij zowel in softdrugs als harddrugs handelde. Dat was niet zonder risico’s, omdat er veel geld moest worden geïnvesteerd, dat soms verdween, bijvoorbeeld omdat ‘wiethokken’ van B. waren leeggehaald. Schadepost: 80.000 euro. Volgens B. gaat het bij een verkeerd afgelopen cocaïnedeal al snel om een veelvoud van dat soort bedragen en worden er honderdduizenden tot miljoenen euro’s verloren.

‘Vriendendienst’

Uiteindelijk raakte Nabil B. zo diep verstrikt in de cokemaffia, dat hij ook betrokken werd bij 2 liquidaties. Niet als schutter, maar als spotter. Ook regelde hij gestolen auto’s, onder andere voor de uitvoerders van de vergisliquidatie van Hakim Changachi, die het slachtoffer werd van een persoonsverwisseling. Omdat Nabil B. de familie Changachi goed kent, biecht hij zijn betrokkenheid bij de fatale vergissing op en loopt hij over naar justitie. (Tekst loopt door onder de afbeeldingen.)

Kluisverklaringen

Volgens de NRC legt Nabil B. tussen 27 januari en 18 mei 2017 (vlak na de vergisliquidatie van Hakim Changachi dus) zijn eerste kluisverklaring af. (Dat zijn verklaringen die alleen na toestemming van de getuige openbaar mogen worden gemaakt.) De kluisverklaringen van B. vormen de ruggengraat van het onderzoek 26Marengo. In dat onderzoek zitten inmiddels 11 verdachten vast, waaronder Nabil B. zelf. Hoofdverdachten in 26Marengo zijn Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Beiden staan op de Nationale Opsporingslijst. Justitie denkt dat Taghi achter tenminste 8 liquidaties en pogingen daartoe zit. Redouan Taghi woont al jarenlang op verschillende plekken in het buitenland.

‘Heads’

Uit de verklaringen van Nabil B. blijkt dat verschillende mensen die bij een liquidatie betrokken zijn, dat niet van elkaar mogen weten. Als twee ‘heads’ (schutters) al beginnen te schieten bij en liquidatie terwijl Nabil B. in zijn rol als spotter nog op de plaats delict is, ontstaat er paniek. ‘Ik zei wat doe je nou: die mensen doen actie waar ik bij ben’ schrijft B. in een bericht aan zijn contactpersoon. ‘Dat was niet de bedoeling’ krijgt B. dan terug.

Marrakech

De verklaringen van Nabil B. bevestigen ook onderzoek van de NRC naar een andere vergismoord, die van een student medicijnen, die in een café in Marrakech werd doodgeschoten. Eigenlijk doelwit was hier Mustapha F. uit Amersfoort en eigenaar van het café waar de schietpartij plaatsvond. Die moest dood omdat de politie in een geprepareerd busje een observatiefoto vond van de neef van Ridouan Taghi. De neef werd vervolgens door de politie gewaarschuwd. Volgens Ridouan Taghi zat drugshandelaar Mustapha F. achter het plan om zijn neef te laten liquideren.

Ontmoeting

Op verzoek van Mustapha F., die de zaak wilde sussen, heeft er een ontmoeting plaatsgevonden met Ridouan Taghi. Die liep volgens Nabil B. uit de hand. Taghi bedreigde F. en schold hem uit. In het voorjaar van 2016 heeft Taghi de opdracht gegeven om Mustapha F. te laten vermoorden. Dat leidt het OM af uit ontsleutelde berichten die volgens justitie zijn verstuurd met een speciale PGP-telefoon die aan Ridouan Taghi zou toebehoren. Een eerste liquidatiepoging in Zoetermeer mislukte. Bij de tweede poging in Marrakech werd de verkeerde persoon doodgeschoten.

Niet duidelijk

De twee broers van Ridouan Taghi zijn in Marokko aangehouden in verband met de aanslag. Waar ze precies van worden verdacht, is niet duidelijk, zegt Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi tegen de NRC. De verwachting is dat de strafzaak in Marokko volgende week verder gaat.