Diep in de schulden door getuigenbescherming

Een getuige die wordt beschermd door justitie omdat hij verklaringen kan afleggen over zware criminelen in de Brabantse wietwereld, is verder in de problemen gekomen door het getuigenbeschermingsprogramma. Hij kan niet aan het werk, en raakte flink in de geldproblemen.

Dat vertelt de getuige, ene Martinus, in nrc. Martinus is zelf ook actief in het wietcircuit in Brabant – naar eigen zeggen nadat hij een lening had afgesloten, zonder te weten dat dat bij criminelen was. Als hij vorig jaar eruit wil stappen, wordt Martinus gemarteld in een loods. Hij wordt kaal geschoren, en moet zijn eigen pink eraf snijden.

Niet als Peter la S.

Hij stapt een aantal dagen later naar de politie. Martinus mag niet naar huis; hij wordt door de politie in een hotel ondergebracht, en tekent een contract dat de titel ‘Overeenkomst opvang veilige locatie’ heeft.

Martinus is vanaf dat moment een beschermde getuige. Hij wordt niet beschermd zoals bijvoorbeeld kroongetuige Peter la S. uit het Passageproces; die viel direct onder het Team Getuigenbescherming. Martinus valt onder een lichtere variant, waarin je zelf minder te vertellen hebt.

Zeven verdachten vrij

Hij mag niet meer werken, en komt in de financiële problemen. Martinus kan geen uitkering aanvragen, want een bezoekje aan het gemeentehuis wordt als te gevaarlijk gezien. De brabander krijgt elke week zakgeld, maar het leven in de vakantiehuisjes waarin hij woont is duur.

Martinus moet zich schikken naar de wensen van justitie, anders komt zijn beveiliging te vervallen. En de zeven verdachten die hem zouden hebben gemarteld, zijn in afwachting van hun proces al weer op vrije voeten. Als Martinus voor de rechter-commissaris wordt verhoord, wordt zijn adres voorgelezen – waar de advocaten van de verdachten bij zitten.

‘Leven opgehouden’

Zelf zegt Martinus dat zijn leven is opgehouden sinds hij het contract heeft getekend. ‘Ik heb meer verloren dan gewonnen. Natuurlijk weet ik niet wat er gebeurd zou zijn als ik geen aangifte had gedaan, maar nu woont mijn zoon nog steeds niet bij me. Mijn schulden zijn alleen maar groter geworden. Ik heb mijn vrienden al een jaar niet meer gesproken’, zegt hij in nrc.

De beveiliging van Martinus wordt mogelijk nu alsnog stopgezet. In het contract staat dat hij niet met journalisten mag praten. Zijn advocaat stelt: ‘Wij hebben nu meer vertrouwen in openheid dan in de overeenkomst. We doen dit omdat we vinden dat het programma tekortschiet in doen wat het zou moeten doen: getuigen beschermen.’

Lees het hele verhaal in nrc.