Digitaal speurteam jaagt op loverboys

Een digitaal speurteam van organisatie Terre des Hommes heeft dit jaar 53 loverboy-dossiers overgedragen aan de politie. Ze ontving 140 tips. Onduidelijk is hoeveel zaken door justitie in behandeling zijn genomen, of hoeveel verdachten zijn vervolgd.

Onderzoek loverboys

Watch is het internationaal opererende meldpunt voor loverboys en hun slachtoffers, van kinderhulporganisatie Terre des Hommes. Het team van Watch onderzoekt na tips online in open bronnen naar sporen van loverboys, slachtoffers en klanten en verricht ook buurtonderzoeken. De Nederlandse tak van het project startte in januari 2017. Ze ontving het afgelopen jaar 140 tips over mensenhandel, meldt het Brabants Dagblad. Na onderzoek vormde Watch 53 dossiers die werden overgedragen aan politie en justitie.

Slachtoffers

Loverboys werken grensoverschrijdend en verschillende dadergroepen slaan de handen ineen, vertelt een woordvoerder van de organisatie. Hij geeft aan dat er een netwerk is ontdekt dat meer dan 50 slachtoffers maakte. De loverboys zetten hun slachtoffers onder meer onder druk door te dreigen naaktfoto’s op het internet te plaatsten. Het team van Watch heeft tweewekelijks overleg met de Nationale Politie. Die samenwerking is vooral eenrichtingsverkeer. Watch levert informatie aan de politie, niet andersom. De woordvoerder van Terre des Hommes: ‘Soms horen we van de politie dat ze niet met een zaak door konden. Dan pakken wij het weer op.’

Onduidelijk is hoeveel zaken, aangebracht door Watch, door justitie in behandeling zijn genomen, en of er sprake is van vervolging van verdachten. Watch is opgericht, omdat de politie volgens Terre des Hommes niet de mogelijkheid heeft alle mensenhandelzaken op te pakken en door specialisten te laten uitzoeken.