Digitale bankrover doodgeschoten

Eén van de verdachten van de digitale bankroof, waarbij 45 miljoen dollar werd buitgemaakt, blijkt op 27 april zelf te zijn beroofd en vermoord terwijl hij domino zat te spelen in zijn huis in de Dominicaanse Republiek. Alberto Yusi Lajud-Peña was één van de hoofdverdachten van de massale aanval op geldautomaten. 

Lajud-Pena, alias “Prime” of “Albertico,” (25) zat aan een tafel met twee vrienden van 20 en 18 jaar oud toen twee gemaskerde mannen binnenstormden en hem met twee kogels dodelijk troffen. De vrienden werden in hun benen geraakt.

De rovers verdwenen met een grote envelop gevuld met ongeveer 100.000 dollar. Ze waren bewapend met een M16-geweer, een 9mm Smith&Wesson revolver en een munitievoorraad. Korte tijd later zijn drie verdachten in de zaak aangehouden.

Lokale media berichtten dat de moord te maken heeft met een geschil tussen criminele groepen over de verdeling van de 45 milljoen, die onder meer in geldautomaten in New York werd buitgemaakt.

Lajud-Pena was enige weken eerder teruggekeerd uit New York. Hij was één van acht verdachten die in New York werden gedagvaard in de zaak.

Anonieme hackers, die niet zijn gedagvaard, infiltreerden in computers die bankpassen en credit cards produceren in India en de VS. De acht verdachten die data uit die computers op bankpassen kopieerden en daarmee geld opnamen in duizenden geldautomaten in 24 landen in een operatie die slechts enkele uren duurde.