Digitale bankrovers krijgen vier jaar

Zes mannen zijn door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot celstraffen van vier jaar voor plegen van grote digitale fraudes. Volgens de rechtbank vormden ze een criminele organisatie die zich schuldig maakte aan oplichting en witwassen. De mannen fraudeerden met aan- en verkoop van opties van ABN AMRO en de Rabobank. In totaal zou zo'n 45 miljoen euro zijn weggesluisd.

Beperkt

De banken hebben door snel te reageren toen de fraude werd ontdekt bijna 42 miljoen terug kunnen halen. De schade is beperkt gebleven tot ruim 3 miljoen euro. De fraude was internationaal en zeer geraffineerd opgezet. De hoofdverdachte heeft betoogd dat hij ‘toevallig tegen een lek van de bank zou zijn aangelopen’. De rechtbank gelooft dat niet.

Afpersing

De officier van justitie had celstraffen geëist tot zeven jaar en ook om veroordeling van een aantal verdachten terzake afpersing van de banken gevraagd maar de rechtbank acht afpersing niet bewezen. Het Openbaar Ministerie zegt het vonnis op dit punt en op andere punten nog te bestuderen voor besloten wordt beroep aan te tekenen of niet.