Dino Bouterse bekent schuld

In een rechtbank in New York heeft  Dino Bouterse vrijdag een gedeeltelijke schuldbekentenis afgelegd. Amerikaanse aanklagers houden Bouterse verantwoordelijk voor wapenhandel en cocaïnesmokkel. Ook zou hij hebben geholpen bij het opzetten van een basis in Suriname voor de terreurbeweging Hezbollah.

Strafvermindering

In de VS is het gebruikelijk dat verdachten een gedeeltelijke schuldbekentenis afleggen om in ruil strafvermindering te krijgen. Daarover worden tussen de aanklager en verdediging afspraken gemaakt. Of en wat precies de ‘deal’ is in de zaak van Bouterse is niet duidelijk.

DEA

Op 1 februari 2013 kwamen twee infiltranten van de Amerikaanse Drugs Enforcement Administration (DEA) op bezoek bij Bouterse in Suriname. Ze deden zich voor als Mexicaanse drugshandelaren. In het gesprek gaf Bouterse aan dat hij kon ‘faciliteren’ bij drugssmokkel en het kopen van wapens.

Hezbollah-basis

Met Amerikaanse undercoveragenten heeft hij in juli enkele keren gepraat over het opzetten van een basis voor de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname. Ook is hij naar Griekenland afgereisd om met de aangewezen contacten concrete plannen te maken.

Op basis van deze undercoveroperatie hebben vorig jaar augustus de Amerikaanse autoriteiten verzocht om Dino Bouterse in Panama te arresteren.