Dino Bouterse krijgt ruim 16 jaar cel

De zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, heeft in New York zestien jaar en drie maanden gevangenisstraf gekregen voor drugs- en wapenhandel en het verschaffen van valse paspoorten. Rechter Shira Scheindlin in Manhattan had Dino Bouterse (42) dertig jaar tot levenslang kunnen geven.

Hezbollah

De stelling van het Openbaar Ministerie was dat Bouterse de Libanese terreurgroep Hezbollah in staat had gesteld aanslagen in de Verenigde Staten te plegen door hen wapens te verkopen. Belangrijk bewijs bestond ook uit een pseudokoop door undercovers. De rechter vond niet bewezen dat de wapens aanstonds zouden worden gebruikt voor een aanslag op de VS. De samenwerking met Hezbollah en de smokkel van tien kilo cocaïne is wel bewezen. Bouterse heeft dat ook bekend.

Deeply sorry

Bouterse heeft ter zitting gezegd dat wat hij heeft gedaan niet gezien mag worden als een actie van Suriname. Ook zei hij:

I really regret my actions, and I am deeply, deeply, deeply ashamed of myself. I take full responsibility.

Bouterse had de rechter ook gevraagd te overwegen dat hij heeft te zorgen voor zijn elf kinderen die in de leftijd van 2 tot 19 zijn. Bouterse had al een plea bargain (een gedeeltelijke schuldbekentenis) afgesloten in ruil voor een strafreductie. Het wachten was nog op het vonnis van de rechter met de strafmaat en bevestiging van de deal.

Alle berichten over Dino Bouterse.