‘Dino Bouterse steunde Hezbollah’

De Amerikaanse openbaar aanklager heeft de aanklacht tegen Dino Bouterse uitgebreid met de steun aan terreurorganisaties. Bouterse zou leden van de terreurorganisatie Hezbollah Surinaamse paspoorten hebben aangeboden. Hij zou daarvoor miljoenen dollars willen.

Dino Bouterse zou samen met medeverdachte Quincy Muntslag in juni 2013 een ontmoeting hebben gehad met undercoveragenten in een Surinaams overheidsgebouw. Bouterse en Muntslag dachten dat de agenten leden van Hezbollah waren. Daarbij zouden de twee de agenten een raketwerper en een kilo cocaïne hebben laten zien.

Trainingskampen

Bouterse zou de agenten daarna meerdere keren hebben ontmoet, waarvan een keer in Europa. Volgens de aanklager zou Bouterse toen hebben voorgesteld om trainingskampen voor Hezbollah op te zetten in Suriname. Vanaf het Zuid-Amerikaanse land zouden dan aanslagen kunnen worden voorbereid op Amerikaanse doelen. 

Bouterse zou ook hebben aangeboden om zware wapens aan Hezbollah te leveren, zoals luchtdoelraketten en granaatwerpers. Hij zou de agenten daarnaast hebben verteld hoe ze de Verenigde Staten zouden kunnen binnenkomen onder een Surinaamse dekmantel.

Levenslang

In een ontmoeting in augustus 2013 zou Bouterse een vals Surinaams paspoort hebben afgeleverd. Hij zei bij die ontmoeting ook dat in Suriname alles klaar was voor de training van Hezbollahleden. Ook zou het 'speelgoed', de wapens, klaar zijn voor een inspectie. Hoeveel tijd er precies tussen de ontmoeting en de arrestatie van Bouterse zat, is niet bekend.

De zaak tegen Bouterse is vrijdag in New York voortgezet. Hij werd op 29 augustus aangehouden in Panama op verzoek van de Verenigde Staten op verdenking van drugssmokkel en verboden wapenbezit. Hij riskeert een levenslange gevangenisstraf vanwege de drugssmokkel. Voor de steun aan een terreurorganisatie kan hij vijftien jaar celstraf krijgen.

Lees ook:

Dino Bouterse opgepakt in Panama

Muntslag wil op borgtocht vrij

Alertheid om ontsnapping handlanger Bouterse

'Dino was link naar de FARC'

VK onthult nogmaals WikiLeaks Bouterse