Dino Soerel en Donald G. aangehouden voor Endstra-moord (UPDATE4)

De tot levenslang veroordeelde Dino Soerel is maandagochtend in zijn cel aangehouden op verdenking van de moorden op John Mieremet (in 2005) en Willem Endstra (in 2004). Ook Donald G. is maandag gearresteerd. De recherche verdenkt G. (54) alleen van betrokkenheid bij de moord op Endstra.

Driemanschap

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens het proces tegen Soerel en in dat tegen Holleeder gezegd dat het driemanschap Willem Holleeder, Stanley Hillis en Dino Soerel verantwoordelijk is voor de moorden op onder meer Endstra en Mieremet.

De politie zegt niet wat er nu aan bewijs is bijgekomen. Dat is wel de grote vraag.

De recherche beschikte al veel langer over anonieme informatie, en over de verklaring van de (overleden) getuige Hidir Korkmaz dat een groep met onder meer Dino Soerel betrokken zou zijn bij liquidaties van (onder meer) Endstra. Ook tegen Donald G. waren vage aanwijzingen.

Natik Abbasov, de man die volgens justitie de schutter was, heeft ook verteld dat Donald G. achter de moord op Endstra zat. Hij overleed onverwacht in zijn cel en werd daarover nooit uitgebreid verhoord.

Drie vermeende schutters zijn van de moord op Endstra vrijgesproken. De zaak speelt nu in hoger beroep.

Donald G. (politiefoto)

Alicante

Dino Soerel zit al een levenslange gevangenisstraf uit omdat hij volgens het gerechtshof opdracht gaf voor het liquideren van Kees Houtman en Thomas van der Bijl.

Donald G. werd aangehouden in zijn villa nabij Alicante, in Spanje. Vlak daarna werd Dino Soerel  (57) aangehouden in zijn cel in Nederland.

De politie zegt dat de verdachten nu zullen worden gehoord en dat er een financieel onderzoek zal plaatsvinden. Nederland zal de Spaanse autoriteiten verzoeken om overlevering van G..

Oude wijn in nieuwe zakken

In een persbericht laat Ficq & Partners (het kantoor van Nico Meijering, de advocaat van Dino Soerel) weten dat de recherche heeft aangegeven dat de verdenkingen gebaseerd zijn op de verklaringen van de (overleden) getuige Korkmaz en de anonieme getuige Q5. ‘Oude wijn uit Passage in nieuwe zakken, die de aanhouding niet zouden mogen rechtvaardigen.’

Briard-zaak

Donald G. schikte in 2016 met het Openbaar Ministerie een ontnemingszaak. Hij was in 2014 door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 30 maanden cel voor afpersing van een antiekhandelaar. G. stond samen met onder meer oud-Hells Angels Harry Stoeltie terecht voor veel meer afpersingen maar werd in die zogeheten Briard-zaak van veel feiten vrijgesproken.

Voormalig advocaat Bram Moszkowicz leende geld van zijn vroegere cliënt G.. Die spande een rechtszaak aan, waarna Moszkowicz over de brug kwam.

Donald G. was één van de laatste personen die in 2011 Stanley Hillis in leven zag. Hij had een afspraak met Hillis in Amsterdam-Oost. Vlak voordat hij aankwam werd Hillis door een onbekende man doodgeschoten. Die liquidatie is nog altijd met vele raadsels omgeven.

Zie ook:

Elf raadsels over de moord op Hillis

Donald Groen over Bram Moszkowicz