Dino Soerel en Eddie Murphy

Het Openbaar Ministerie ging vrijdag in het horen van Dino Soerel ver en gedetailleerd terug in de tijd. Tot in het begin van de jaren negentig, toen Soerel net vrij was voor zijn betrokkenheid bij de zogenaamde barkrukmoord op Peter Giesbergen in Volendam (1989).

Door Timo van der Eng

Dino werkte begin jaren 90 (nadat hij vrij was gekomen voor de doodslag op Peter Giesbergen) voor Frans M. uit Purmerend, zo werd op de zitting duidelijk. M. werkte weer samen met Henk Rommy, die toen ook wel Eddie Murphy werd genoemd. Soerel kon zich niet meer herinneren of hij Rommy zelf ook had ontmoet. Hij was in die tijd nog een soort loopjongen en deed inpakwerk en vervoerde zo nu en dan sommige spullen, aldus Soerel zelf.

Erik de Vlieger

Op zitting bleek ook dat enkele jaren na de eeuwwisseling de toenmalige vriendin van Soerel naar de Apkenstraat in Purmerend verhuisde, een met bewakingscamera’s en gewapend glas beveiligde woning. Die woning bleek kort daarvoor eigendom te zijn geworden van Imca Vastgoed, een onderneming van Erik de Vlieger. Het Openbaar Ministerie verklaarde dat op de dag dat Imca Vastgoed het huis kocht, er op de rekening van Imca vier ton werd gestort, afkomstig van Willem Endstra. Dat vond de advocaat-generaal wel toevallig. Nico Meijering, advocaat van Soerel, repliceerde: ‘Er ging wel meer geld rond tussen Imca en Endstra, dus dat is helemaal niet toevallig.’

Erik de Vlieger laat aan Crimesite weten. ‘Het zit wel iets anders. Imca Vastgoed had toentertijd een paar panden gekocht van Endstra. Later bleek dat in een van die panden een vriendin, of ex-vriendin van Dino Soerel woonde. Het huurcontract stond ook op haar naam. Na enige tijd hebben we die panden weer van de hand gedaan.’

Ripdeal

Later, in de middag, ging het dan eindelijk ook nog over de verdachten en andere betrokkenen bij Passage. Fred Ros bijvoorbeeld. Soerel had hem voor het eerst ontmoet in de bezoekerszaal van de gevangenis Zuyderbos. Ros zat toen vast voor een grote wapenvondst in Vinkeveen. Toen Ros weer vrij was heeft Soerel één keer met hem gegeten in een Italiaans restaurant in Scheveningen. Dat was op initiatief van de vriendinnen van Ros en Soerel; de vrouwen waren collega’s en vriendinnen van elkaar.

Tijdens dat etentje had Soerel – ‘natuurlijk buiten gehoorafstand van de dames’ – Ros aangesproken over zijn betrokkenheid bij een ripdeal. Ros had toen tegen Soerel gezegd dat die ripdeal anders was gelopen dan in de media en door anderen werd voorgesteld.

Hier het hele verslag van de zitting van vrijdag.