‘Dino Soerel in EBI geplaatst na uitbraakpoging’ (UPDATE1)

Ficq & Partners Advocaten ontkennen op Twitter dat hun cliënt Dino Soerel donderdagavond een uitbraakpoging heeft gedaan. Volgens De Telegraaf zou de in het Passage-proces tot levenslang veroordeelde Soerel samen met een medegedetineerde hebben geprobeerd te ontsnappen uit de gevangenis van Heerhugowaard en daarna in de EBI zijn geplaatst. Soerel is volgens het advocatenkantoor wel overgeplaatst naar de EBI, maar van een uitbraakpoging is geen sprake.

“Zekerheidshalve overgeplaatst”

Op Twitter meldt het advocatenkantoor vrijdagmiddag dat er “slechts sprake is geweest van informatie dat mogelijk een uitbraak aanstaande zou zijn”. ‘Die informatie wordt nader onderzocht en gedurende dat onderzoek is cliënt gisteravond zekerheidshalve overgeplaatst naar de EBI in Vught.’ Vrijdagochtend meldde Ficq & Partners Advocaten al op Twitter: ‘Deze kop en berichtgeving van De Telegraaf is inmiddels onjuist gebleken. Van een uitbraakpoging van Dino S. is geen sprake geweest.’ Ook Soerel zelf ontkent de ontsnappingspoging. Het advocatenkantoor betreurt dat er vanuit justitie gelekt is naar De Telegraaf.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid sprak tegenover de krant over ‘vermoedens van een uitbraakpoging’. Soerel is daarna naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught vervoerd. Soerel liet volgens het gerechtshof moorden plegen in samenspraak met Willem Holleeder en Stanley Hillis, onder meer op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Soerel moet nog voorkomen voor de moorden op John Mieremet en Willem Endstra, maar zit daarvoor formeel niet vast.

Voornaamste bewijs in het Passage-proces kwam van de kroongetuigen Peter La Serpe en vooral Fred Ros. De Hoge Raad keurde die deals goed, en ook in het proces tegen Willem Holleeder achtte de rechtbank dat bewijs toelaatbaar.

Vorige week probeerde de tot levenslang veroordeelde Omar L. uit de gevangenis van Zutphen te ontkomen. De poging mislukte. Omar L. is ook in de Extra Beveiligde Inrichting geplaatst.