Dino Soerel in hechtenis voor moorden

Dino Soerel, één van de hoofdverdachten in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage, wordt op bevel van het gerechtshof gevangengenomen. Het Openbaar Ministerie had dat gevorderd. Het hof vindt ‘de samenhang’ in het bewijs dat is aangedragen ‘groot’.

Door @Wim van de Pol

Dat wil niet zeggen dat het gerechtshof  zich inhoudelijk heeft uitgesproken over het aangedragen bewijs. Het hof zegt expliciet dat nog niet te willen doen. Of er toereikend bewijs is voor een veroordeling zegt het hof niet te kunnen beoordelen: ‘Finale beoordeling is niet aan de orde.’ Soerel was na een eis tot levenslange gevangenisstraf in 2013 door de rechtbank Amsterdam vrijgesproken van de beschuldiging dat hij betrokken is geweest bij de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl. De officier van justitie ging daartegen bij het hof in hoger beroep.

Voorlopig

Tijdens de behandeling van het hoger beroep kwam het Openbaar Ministerie met de verklaringen van kroongetuige Fred Ros. Het OM heeft bij het hof uiteengezet dat er – ook door de verklaringen die de tweede kroongetuige Fred Ros voor het eerst in hoger beroep heeft afgelegd – nu voldoende verdenkingen tegen S. zijn om hem daarvoor ondanks de vrijspraak door de rechtbank toch voorlopig in hechtenis te nemen. Het hof is het daarmee eens.

Moeder en zoon

De behandeling van het Passage-proces ligt in de zomer stil tot 26 augustus. Dan verhoort het hof twee getuigen ter zitting: de moeder en de zoon van Fred Ros. Beiden moeten ze vertellen wat ze weten over betalingen die Ros vanuit het criminele milieu heeft ontvangen nadat hij in 2006 gevangen kwam te zitten. Ros’ voormalige advocaat Peter Plasman zal rond die tijd bij de raadsheer-commissaris worden gehoord. Hij zal nader aan de tand worden gevoeld over wie de personen waren die hem zouden hebben bedreigd (zie hier en hier). En wat hij daarover met Ros destijds heeft gedeeld. In september zal het gerechtshof weer een regiezitting houden. Er zal dan waarschijnlijk ook weer nieuw onderzoeksmateriaal uit de zaak tegen Willem Holleeder ter tafel liggen. De partijen kunnen dan weer met nieuwe onderzoekswensen (b.v. getuigen) komen.

Zie ook:

Holleeder nu vervolgd in zeven moordzaken (UPDATE)

Van wie kwam het zwijggeld voor Fred Ros? (#2) (UPDATE)

Van wie kwam het zwijggeld voor Fred Ros? (#1)