Dino Soerel niet bij zitting

Dino Soerel zal donderdag niet bij de zitting in de Osdorpse rechtbank aanwezig zijn en zijn advocaat Benedicte Ficq ook niet. ‘Ik ga geen rituele verdedigingsdans uitvoeren als ik me niet heb kunnen voorbereiden’, zegt Ficq. Zij heeft vorige week gevraagd om tien maanden uitstel om de zaak van Soerel binnen het Passage-proces voor te bereiden. De rechtbank wil daarover op 19 oktober op een aparte zitting verder spreken. De officier van justitie achtte uitstel helemaal niet nodig, ook al omdat volgens haar Soerel ten tijde van zijn onderduik volop in de gelegenheid zou zijn geweest zich op de hoogte te stellen van zijn dossier.

In een pot Completa vond de politie bij zijn arrestatie op 27 augustus een geheugenstick met een deel van het dossier. Wind wees er ook op dat Nico Meijering, een kantoorgenoot van Ficq, zich direct na de arrestatie van Soerel had aangemeld als mederaadsman. Meijering heeft Soerel in diens cel opgezocht en was ook bij de voorgeleiding voor de rechter-commissaris. En Meijering kent Passage als geen ander omdat hij al jaren verdachte Ali A. bijstaat.

Op 19 oktober is er opnieuw gelegenheid voor advocaat Ficq om de rechtbank te overtuigen van de noodzaak het proces van Dino Soerel uit te stellen. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank daarover een beslissing zal nemen.