Dino Soerel tegen getuige Q5

‘Heel soms drink ik wel eens een Bacardi Cola maar niet in de mate die Q5 noemt.’ Dino Soerel heeft verklaringen afgelegd bij de rechter-commissaris. Hij heeft zich onder meer gekeerd tegen wat anonieme getuige Q5 (m/v) over de bijeenkomsten in de Baja heeft gezegd en de moordopdrachten die daar zouden zijn gegeven. Tijdens de zitting van de rechtbank Amsterdam, vorige week, citeerde Nico Meijering – advocaat van de verdachte Ali A. – uit die verklaringen.

Door Wim van de Pol

Q5 is de anonieme getuige die vertelt dat Holleeder en Soerel in club Baja bloeddorstig schreeuwend aan de bar aan elkaar duidelijk maakten dat er mensen dood moesten. Q5 weet echter niet wie. Pas toen er slachtoffers vielen concludeerde hij (we spreken voor het gemak over hij) dat de moorden inderdaad waren gepleegd, en in opdracht van het groepje Willem Holleeder, Dino Soerel en Ali A. Deze A. was volgens Q5 ook in de Baja, maar zei niks, hij ‘knikte’ wel.

Ter herinnering: Q5 vertelt een ander verhaal dan Peter la S. La S. zegt dat Jesse R. in de Baja naar binnen ging en daar van Ali A. en Dino Soerel de opdracht kreeg om Kees Houtman, Thomas van der Bijl en Hillegers te doden. Q5 zegt dat in de Baja Holleeder, Soerel, en Ali A. samen waren, maar Jesse R. ‘zegt hem niet zoveel’. Inmiddels is al duidelijk dat de twee getuigen niet kunnen spreken over dezelfde ‘Baja‘.

Q5 zegt dat Holleeder, Soerel en Ali A. ’34 keer’ met elkaar in de Baja en andere Rotterdamse gelegenheden hebben gezeten. Ali A. heeft dat ontkend, hij zegt nooit samen met Holleeder daar te zijn geweest, hij is de tweede helft van 2005 wel een paar keer met Soerel in de grote Baja geweest.

Soerel is een matige drinker, zegt hij zelf. Hij heeft de rechter-commissaris gezegd dat het enige wat Q5 wél correct vertelt over zijn drankgebruik gaat, maar zelfs dat klopt volgens Soerel niet helemaal:

‘Wat ik kan aangeven is dat datgene wat die Q5 zegt pure onzin is. Ik kan eraan toevoegen dat zijn of haar verklaring maar op weinig punten overeenkomt met de waarheid. U vraagt mij op welke punten Q5 dan wel de waarheid heeft gesproken. Als voorbeeld kan ik kan noemen het punt van de drank. Als ik al drink dan is dat droge witte wijn of Spa en heel soms drink ik wel eens een Bacardi Cola maar niet in de mate die Q5 noemt.’

Soerel is ook gevraagd naar zijn relaties met Jesse R. en Fred R.

‘Jesse R. ken ik nog minder dan Fred R. Ik heb met hem in ieder geval geen vriendschappelijke band. De keren dat ik hem heb ontmoet zijn ook op de vingers van één hand te tellen. Ik heb hem nooit in de Baja Beach Club gezien.

Zowel Ali A. als Dino Soerel hadden amoureuze verwikkelingen in het Rotterdamse, Dino Soerel ging wel eens uit met een Rotterdamse medewerkster X van de Baja Beach Club.

‘Ik heb in juni/juli 2001 X in een restaurant in Rotterdam leren kennen. We gingen vervolgens wel eens uit in Amsterdam. Ik kwam erachter dat zij in Rotterdam in de Baja werkte. (…) Nadat X gestopt was met werken in de Baja in 2003 ben ik heel incidenteel in de Baja geweest. (…)

‘Als Q5 beweert dat ik vanaf 2000/2001 wekelijks meermalen in de Baja kwam, dan kan ik alleen maar zeggen dat dat niet waar is. Het is ook niet waar dat ik schreeuwend aan de bar stond als ik daar was. Ik kan mij niet voor de geest halen of er ooit een moment is geweest dat ik tegelijk met Holleeder en Ali A. in de Baja aanwezig was en dat wij met zijn drieën hebben gesproken. Nu ik u dit hoor dicteren wil ik er wel aan toevoegen: naar mijn weten is dit niet gebeurd.’

En verder:

‘Ali is mijn vriend. Met Willem ging ik ook regelmatig vriendschappellijk om. Contact tussen Willem en Ali was er eigenlijk niet. Zij lagen elkaar niet.’

Ali A. en Dino Soerel zeggen dus dat het verhaal van Q5 niet klopt. Overigens heeft Willem Holleeder als getuige weinig gezegd, maar wel kortweg het verhaal van Q5 van de tafel geveegd. Niet al te verbazingwekkend, wie gaat zichzelf belasten?

Dat acht getuigen uit het Rotterdamse uitgaansleven ook geen houvast geven aan de samenkomst van Ali A., Holleeder en Soerel, is van groter gewicht.

Wat ook niet zo voor Q5 spreekt is dat hij Fred R., Sjaak B. en Peter la S. niet kent en de naam Jesse R. ‘hem niet zoveel zegt’, op een foto van R. is hij niet aangeslagen.

Lees ook:

Nachtclub hoofdrol in moordzaak

Club Baja was club Baja niet