‘Dino wilde Hezbollah-basis in Suriname’

Dino Bouterse probeerde een basis voor de Libanese Hezbollah op te zetten en drugs- en wapenhandel te bedrijven, onder meer vanuit zijn kantoor bij de Surinaamse antiterreureenheid CTU. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit opgenomen gesprekken tussen hem en infiltranten van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA.

Undercoveragenten

Bouterse is gedetineerd in de Verenigde Staten waar hij voor een rechtbank in New York terecht moet staan voor drugs- en wapenhandel. Het bewijs tegen hem is verzameld door undercoveragenten die zich voordeden als vertegenwoordigers van een Mexicaans drugskartel. Hezbollah staat in de VS op de lijst van terroristische organisaties.

Steunpunt

Dino wordt ook vervolgd voor het helpen opzetten van een basis van de Libanese terreurbeweging Hezbollah in Suriname. Hezbollah zou dit steunpunt kunnen gebruiken voor 'gewelddadige acties tegen Amerika', aldus De Telegraaf. De Surinaamse president Desi Bouterse benoemde zijn zoon Dino in 2010 als leider van de speciale eenheid CTU (Counter Terreur Unit).

Kilo

Uit de aanklacht blijkt dat op 1 februari 2013 twee infiltranten van de DEA op bezoek waren bij Dino in Suriname. Bouterse jr. zou hebben aangegeven aan dat hij hen kan 'faciliteren' bij drugssmokkel en het kopen van wapens. Er wordt gesproken over het smokkelen van 450 kilo cocaïne naar de VS. Dino had in zijn kantoor een kilo voorhanden en ook aan LAW (anti-tankwapen).

Griekenland

In juli 2103 zou hij in Suriname hebben overlegd over het opzetten van een basis voor Hezbollah in Suriname. Eind juli reisde hij daarvoor ook naar Griekenland. Iemand die poseerde als Hezbollah-contact vertelde dat zijn organisatie tegen de Amerikanen vecht. Hij zei: 'Je hebt ingestemd om onze jongens te ontvangen, zodat ze kunnen worden getraind en dat ze kunnen blijven voor later uit te voeren operaties. Ga je akkoord?' Dino Bouterse bevestigde dat.

Er zou een een eerste groep van 30 tot 60 mensen komen. Huisvesting en bewaking werd voor ze geregeld, volgens Bouterse weten, ook beloofde hij valse paspoorten. Op de vraag of hij speciale wapens kon leveren antwoordde Bouterse: 'Ik heb 2 maanden nodig. Dan kan ik je een lijst geven van wat we kunnen leveren.'

Dino Bouterse hangt een levenslange straf boven het hoofd. Hij ontkent ieder betrokkenheid bij wapen- en drugshandel.