Uitleg over de reconstructie “Staatsliedenbuurt” (VIDEO)

De politie in Amsterdam verzorgt dinsdagavond voor het Amsterdamse gerechtshof een reconstructie van een deel van de aanslag in de Staatsliedenbuurt, in 2012. Crimesite nam alvast een kijkje ter plaatse.

Door Dirk Bayens en Wim van de Pol

De reconstructie vindt niet plaats op de locaties waar op 29 december 2012 Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) doodgeschoten. Dat gebeurde in de Schaepmanstraat en de Tweede Keucheniusstraat.

Het gaat het gerechtshof er vooral om de omstandigheden waaronder de belangrijke getuige – doelwit – Benaouf A. zijn waarnemingen deed, en dat was enkele honderden meters van de plaats van de moorden: het kruispunt van de Van Rappardstraat met de Van Bossestraat. Er zal dus net als op die fatale avond een Audi RS4 uit de Van Rappardstraat aan komen rijden.

Het hof moet bepalen of zij net als de rechtbank vindt dat in die Audi de verdachten Adil A. en Anouar B. zaten (Hamza B. zou aan het stuur hebben gezeten, hij werd in Marokko veroordeeld).

Op de hoek van de Van Rappardstraat met de Van Bossestraat stonden getuige Benaouf A., een onbekende man en de twee slachtoffers Yousseff Lkhorf (28) en Saïd el Yazidi (21) te praten toen de Audi op hen afreed.

Zie ook:

Waarom reconstructie “Staats” belangrijk is (UPDATE)