Fraude met geld gehandicapten

Een bestuurder van een Zuid-Hollandse zorginstelling heeft ruim anderhalf miljoen euro achterover gedrukt. Hij is aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Het geld was bedoeld voor de zorg van verstandelijk gehandicapten. Hij kocht er twee Porsches, een Audi en BMW van.

Behalve de bestuurder van de zorginstelling werden ook zijn vriendin, twee bestuurders van een projectontwikkelaar en twee leden van de Raad van Toezicht van de zorginstelling aangehouden voor betrokkenheid bij de fraude. Dat maakte het Openbaar Ministerie vanochtend bekend. Een accountant en een medewerker zijn gehoord als verdachte.

Porsches

De zorginstelling is een stichting in Zuid-Holland die zorg en huisvesting levert aan licht verstandelijk gehandicapten. De stichting ontvangt jaarlijks vele miljoenen van de overheid voor het leveren van zorg in natura. De bestuurder kreeg volgens de jaarrekeningen van de zorginstelling betaald onder de ‘Balkenende-norm’ , maar zijn werkelijke salaris was een veelvoud daarvan. Naast het officiële salaris verrijkte hij zich met het geld dat bedoeld was voor de zorg aan verstandelijk gehandicapten. Bij diverse huiszoekingen zijn twee Porsches, een Audi, een BMW, sieraden, dure horloges, administratie en computers in beslag genomen. Daarnaast is beslag gelegd op banksaldi van de zorgbestuurder en zijn vriendin.