‘Directeur wilde seks voor beter regime’

De Belgische gevangenisdirecteur Jef Buts is in zijn land opnieuw zwaar in opspraak geraakt. Bij het parket in Turnhout is namelijk weer een aanklacht tegen de man ingediend. In ruil voor seks zou hij een gedetineerde een beter regime hebben beloofd. Buts werd eerder ook al in verband gebracht met deze praktijken.

De broer van een intussen overleden ex-gedetineerde beschuldigt de directeur van ongewenste seksuele voorstellen in hotels in Oostende en Antwerpen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws vrijdag.

Volgens de Belgische krant was de overleden ex-gedetineerde een 20-jarige man van Afrikaanse afkomst. Advocaat Steven Vancraeyveldt legt in Het Laatste Nieuws uit: ‘Buts beloofde hem over te plaatsen naar de gevangenis in Hoogstraten omdat het van daaruit makkelijker zou zijn om voorwaardelijk vrij te komen. Hij werd na zijn vrijlating twee keer uitgenodigd door de directeur in Oostende en Antwerpen. Buts nam hem mee naar een hotelkamer en vroeg daar om seks – wat de betrokkene weigerde.’

Afgelopen week kondigde het parket in Turnhout al aan een officieel onderzoek te starten naar de gevangenisdirecteur. Er zijn meer aantijgingen van dezelfde soort bekend bij het parket. Buts zou onder meer echtgenotes van gedetineerde om seks gevraagd hebben in ruil voor een beter regime voor hun partner, schreef Het Laatste Nieuws maandag.