Discussie in België over DNA-databank

In België is discussie ontstaan over een DNA-databank naar aanleiding van een onderzoek over de zaak van een seriemoordenaar. Volgens de Hoge Raad van Justitie zou de viervoudige moordenaar eerder zijn gepakt als er een veel uitgebreidere databank was voor criminelen was geweest. De Advocaat-Generaal van de Hoge Raad pleit voor een nationale databank, waarin elke Belg zijn DNA moet afstaan.

De Hoge Raad voor Justitie deed onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel. Zij was het eerste slachtoffer van de seriemoordenaar Ronald J. (foto), die vorig jaar tot levenslang werd veroordeeld. Er ontstond veel ophef over de zaak, omdat de politie de moordenaar al snel op spoor kwam maar er niks met de informatie werd gedaan. De zaak werd pas opgelost toen Ronald J. werd opgepakt voor drie andere moorden en bekende ook Annick Van Uytsel te hebben vermoord.

Volgens de Hoge Raad hadden een aantal doden vermeden kunnen worden als het DNA van Ronald J. beschikbaar was geweest voor de politie. In België is er wel een DNA-databank voor criminelen, maar daar worden strenge voorwaarden aan gesteld. Zo worden alleen zware criminelen in de databank opgenomen en moet er een speciaal verzoek worden ingediend om DNA in de databank te krijgen. Dat laatste wordt nogal eens vergeten.

Het plan voor een databank valt bij politieke partijen in goede aarde. De conservatieve N-VA, de progressief-liberale Open VLD en het centrum-rechtse MR pleiten ook voor een uitgebreidere databank. Ook gaan er stemmen op om een nationale databank op te richten, waarin het DNA van elke Belg wordt opgenomen. Iedereen zou een staal af moeten staan en bij baby’s zou het volgens het plan direct moeten worden afgenomen.

Dat voorstel is onbespreekbaar voor de socialistische PS. De N-VA heeft inmiddels een wetsvoorstel ingediend voor een uitgebreidere databank voor criminelen.

Vorig jaar deed de Rotterdamse korpschef Paauw een voorstel om iedere Nederlander in een DNA-databank op te nemen. Dat stuitte op grote politieke weerstand.