Dodelijke politieachtervolging Nieuw-Buinen

In Noord-Nederland is discussie ontstaan over een politieachtervolging waarbij woensdag in Nieuw-Buinen een 18-jarige jongen om het leven is gekomen door een eenzijdig ongeval. de jongen ging ervandoor toen een politiesurveillance hem wilde stoppen en achtervolgde. In het Dagblad van het Noorden noemde een hoogleraar rechtswetenschappen het politieoptreden ‘zeer discutabel’. De vraag is of het risico dat de achtervolging met zich meebracht opwoog tegen de ernst van het delict.

 

De agenten wisten al voor de achtervolging dat de 18-jarige jongen (uit Sellingen) van zijn opa en oma een auto had meegenomen zonder toestemming. En ook dat hij niet in het bezit was van een rijbewijs.

Toen ze hem zagen rijden, zetten politiemensen de achtervolging in. De 18-jarige gaf gas en reed met hoge snelheid door. Dat gebeurde in de bebouwde kom op een weg die op zeker moment haaks naar links loopt. Daar verloor de jongen de macht over het stuur en reed tegen een boom.

De Rijksrecherche heeft de zaak in onderzoek. Net als bij de agenten die een file veroorzaakten op de A2 zal hun inschatting worden gewogen op rechtmatigheid door de officier van justitie.

Zie meer op de site van de Groningse misdaadjournalist Mick van Wely.