Dit is Baudet-bedreigster Mila van den B.

De 21-jarige vrouw die Thierry Baudet onlangs bedreigde heet Mila van den B. Ze is student en werkt als vrijwilligster in een voormalig kraakpand in Nijmegen. Ze zegt in een verklaring die ze vandaag via haar advocaat naar buiten bracht, dat de politicus niets van haar te vrezen heeft. Tijdens een demonstratie op 23 maart, riep de vrouw meerdere malen “Als je Thierry dood wilt schieten, roep dan paf”. De volgende dag werd ze gearresteerd. Premier Rutte zei woedend te zijn over de bedreiging.

Door Vincent Verweij

Mila van den B. studeert grafische vormgeving in Nijmegen. Ze zegt op haar Linkedin profiel: ‘Ik heb veel werkervaring en kan goed overweg met mensen.’ Eerder werkte ze in een restaurant en als postbezorger. Ook doet ze vrijwilligerswerk in voormalig kraakpand De Grote Broek. De Grote Broek werd in de jaren tachtig gekraakt en in 2003 door de gemeente Nijmegen gelegaliseerd. In de kelder van het pand bevindt zich een concertruimte. Ook is er een anarchistische bibliotheek gevestigd, de ‘Zwarte Uil’ en veganistisch eetcafe De Klinker.

Anarchistische bibliotheek De Zwarte Uil in voormalig kraakpand Grote Broek in Nijmegen. Foto credit: Mic Szillat

Politierechter

Volgende week dinsdag moet Mila van den B. voorkomen bij de politierechter in Amsterdam. Mila van den B. heeft vandaag via haar advocaat een politiek getinte verklaring uitgegeven, waarin ze geen spijt betuigt:

Ik wil vooropstellen dat ik absoluut niet vind dat Thierry Baudet doodgeschoten moet worden of dat hem welke vorm van geweld dan ook aangedaan moet worden. Ik liep mee in de demonstratie omdat ik oprecht bezorgd ben over racisme en andere vormen van xenofobie in onze maatschappij. Ook maak ik mij zorgen over de groei van partijen als de PVV en FVD, die dit soort denkbeelden uitdragen. Forum voor Democratie vormt een bedreiging voor minderheden in Nederland. Voor moslims, mensen van kleur en de lhbt-gemeenschap. Deze angst voelde ik erg afgelopen zaterdag tijdens de demonstratie.

Mila van den B. zegt dat ze niet zelf als eerste het lied over Baudet zou hebben gezongen, maar het van mede-demonstranten overnam. Ze liep in een groepje gemaskerde betogers.

Ik had niet verwacht dat mensen dit serieus zouden nemen. Op dat moment zag ik er geen kwaad in. Daarom zong ik het ook. Dat het opgevat zou worden als bedreigend of dat mensen zouden kunnen denken dat het serieus aanzet tot geweld, had ik absoluut niet verwacht.

Het Openbaar Ministerie legt haar opruiing en bedreiging met misdrijf tegen het leven ten laste.